Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az egyik legismertebb tervezőiroda álmodik központot Budapestre

Létrehozva:

Fotó: bayerproperty.com

Nagyon úgy néz ki, hogy a Zaha Hadid Architects-nek mégis lesz épülete Budapesten. A fejlesztő Bayer Property egy várost szeretne a városban.

A bagdadi születésű, brit és iraki állampolgársággal is rendelkező Zaha Hadid 2016-os haláláig egyszerre volt a 20. és a 21. század egyik legelismertebb és legvitatottabb tervezője, akit 2012-ben még II. Erzsébet királynő is kitüntetett, de 2004-ben megkapta az építészvilág Nobel-díjának is becézett Pritzker-díjat, valamint az Egyesült Királyság legrangosabb építészeti díját, a Stirling-díjat is.

A legjelentősebb épületei között van a pekingi Galaxy SOHO épületegyüttes, az Evelyn Grace középiskola, ami végül a Stirling-díjat meghozta neki, a bakui Heydar Aliyev Kulturális Központ vagy a Kantoni Operaház. Az irodát jelenleg Patrick Schumacher, Hadid egyik tervezőtársa vezeti.

Ahogy az Építészfórum írja, a magánberuházás 6 ütemben valósulhat meg a Bosnyák tér mögötti, mintegy 6,7 hektáros területen. A tervek szerint a cél egy hiánypótló, új városközpont, ami hosszútávon meghatározza a környék arculatát. „Várost a városban tervezünk, egy találkozóhely identitással, diverzitással, a város zajától védett belső sétánnyal” – állt korábban a Bayer Property honlapján. A fejlesztést egy kormányrendeletben máris nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.

Az iroda még Hadid életében, 2006-ban tervezett Budapestre egy épületet. A Szervita téri parkolóház helyére megálmodott 40-45 méter magas, leginkább kavicsra emlékeztető irodaházat végül egyes állítások szerint az építési hatóság fúrta meg, mások szerint ugyan a Tervtanács jóváhagyta, a gazdasági válság viszont sok volt neki.

Legnépszerűbb cikkeink