Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Öt miniszterelnök-jelölt szerepel majd a szavazólapokon

Létrehozva:

Fotó: Adrián Zoltán

Hivatalosan is megvan, kik azok: Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Jakab Péter és Dobrev Klára.

Az ellenzéki előválasztás jelöltjeinek két hét állt rendelkezésre arra, hogy a szeptember végi megmérettetésre összegyűjtsék a szükséges mennyiségű ajánlást. Az induláshoz a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer érvényes aláírást kellett szerezniük hétfőn 10 óráig, a képviselő-jelölteknek pedig 400-at. Az ellenzéki ajánlások hitelesítésének határideje szerdán délelőtt 10 órakor járt le, majd délután a pártok is megerősítették, hogy a hétből hivatalosan is öt miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely (Párbeszéd, MSZP), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik) és Dobrev Klára (DK) neve kerül fel az ellenzéki előválasztás szavazólapjaira.

Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a miniszterelnök-jelöltek ajánlásai közül hányat fogadott el érvényesnek az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB). A Párbeszéd azt írta megkeresésünkre: arról a bizottság dönt majd, hogy publikusak lesznek-e az érvényes és hitelesített ajánlásszámok. A pártok és a jelöltek beszámolója szerint egyébként Dobrev Klára 34 244 ajánlást adott le, Márki-Zay Péter 33 565-t, Fekete-Győr András 25 ezret, Karácsony Gergely 41 513-at, Jakab Péter pedig 31 803-at.

Az, hogy a miniszterelnök-jelöltek közül ki hányadikként szerepel majd az előválasztási szavazó-lapon, sorsoláson dőlt el. Az első név, amit kihúztak, Karácsony Gergelyé volt, így ő szerepel majd a lista első helyén. A főpolgármestert Márki-Zay Péter követi, Fekete-Győr András lesz a harmadik helyen, Dobrev Klára a negyedik, Jakab Péter pedig az ötödik a szavazólapokon.

A Pesti Hírlap a képviselő-jelöltekkel kapcsolatban is kereste a pártokat. Lapzártánkig a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelzett vissza, azt írták, minden képviselő-jelöltjük összeszedte a szükséges ajánlást, így indulhatnak az előválasztás első fordulóján.

Az ellenzéki megmérettetésre egyébként 266 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba. Az előválasztás hivatalos oldalán szerdáig három képviselő-jelölt, Bodnár Imre (MSZP), Kaposi László (ÚVNP/LMP) és Molnár Miklós (ÚVNP/LMP) szerepelt a visszalépők között, viszont csütörtökre két újabb névvel bővült a lista: Szalai Krisztina (Párbeszéd) író, színművész a hét elején jelentette be, hogy mégsem indul az előválasztáson Budapest négyes számú választókerületében, helyette civilként tevékenykedik tovább, Mike András (MSZP) pedig még augusztusban jelezte, hogy visszalép.

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink