Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Gyurkovics Tamás nem szeretné, ha újra játszanák a darabját a Spirit Színházban

Létrehozva:

Fotó: MTVA / Bizományosi / Jászai Csaba

A hvg.hu arról írt, hogy súlyos visszásságok, fizikai agresszió és szexuális jellegű határátlépések történtek a színházban.

Gyurkovics Tamás visszavonja regénye színházi adaptációjának játszási jogát a Spirit Színháztól, illetve alapító-vezetőjétől, Perjés Jánostól – írja a hvg.hu. Az író levélben értesítette a Spirit Színház igazgatóját a döntésről.

Mint írta, szomorúan és megdöbbenéssel olvasott arról, amik a hírek szerint a színházban történtek. Gyurkovics elfogadhatatlannak nevezte ezt, szerinte Perjés visszaélt a hatalmával és minimum az emberi méltóságukban sértette meg a munkatársait. „Részint az áldozatokkal való szolidaritásomat, részint a hatalmi visszaélésekkel szembeni tiltakozásomat kívánom kifejezni akkor, amikor a Mengele bőröndje című regényem játszási jogát ezúttal visszavonom” – áll az író levelében. Gyurkovics emellett jelezte azt is, hogy a neki járó tiszteletdíjra sem tart igényt.

Gyurkovics Tamás Mengele bőröndje című előadásának bemutatója 2017. decemberében volt a Spirit Színházban. Az intézmény honlapja szerint a következő előadást október 18-án tartanák. A színház egyelőre nem reagált az író döntésére.

A Spirit Színház volt munkatársai az alapító-igazgató Perjés János „ép ésszel felfoghatatlan kommunikációjáról”, valamint fizikai agresszióról és szexuális jellegű határátlépésekről is beszámoltak a HVG-nek. A lap a Spirit Színházban történtekről szóló beszámolójában többek között arról írt, volt, hogy az igazgató nézők előtt verte az asztalt káromkodva, volt, hogy vasszéket dobott egy munkatárs felé, egy embert meg is ütött. Más színészek pedig azt állítják a lap szerint, hogy az igazgató szexuális értelemben is átlépte a határokat: a társulat előtt elővett alsónadrágról, öncélúnak érzett csókjelenetről, leskelődésről is panaszkodtak.

Az igazgató egyébként nem nyilatkozott a hvg-hu-nak, de mint írják, már a cikk megjelenése előtt ügyvédi felszólításban próbálta megakadályozni a cikk megjelenését.

hvg.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink