Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elkészült a jövő vakcinája

Létrehozva:

Fotó: AFP / The Times of India / Sanjay Handkar

Az indiai ZyCoV-D hatékonysága nem ér nyomába más oltásokénak, de injekció nélkül adható a bőrbe, és még sok hasonló elven működő vakcinának taposhat ki utat.

Az Indiában már jóváhagyott oltás DNS-szálakat használ az immunrendszer SARS-CoV-2 vírus elleni felkészítésére. A bőrbe injekció nélkül beadható ZyCoV-D a klinikai vizsgálatok során 67 százalékos védelmet nyújtott a tüneteket okozó koronavírusos megbetegedés ellen, valószínűleg már ebben a hónapban elkezdik használni Indiában. Bár a hatékonysága nem különösebben magas sok más vakcinához képest, a kutatók szerint jelentős a tény, hogy DNS-vakcináról van szó – írja a Nature nyomán az Infostart. Nehezíti viszont a használatát, hogy három adag kell belőle.

Koronavírus elleni DNS-vakcinák közül világszerte közel egy tucat tart a klinikai vizsgálatok szakaszában és legalább ugyanennyi van a fejlesztés korábbi szakaszában, de DNS-vakcinákat számos más betegség ellen is fejlesztenek. „Ha sikeresnek bizonyulnak, ez valóban a vakcinológia jövője, mivel könnyen előállíthatók” – mondja Shahid Jameel, az indiai Sonipatban található Ashoka Egyetem virológusa.

David Weiner, a pennsylvaniai Philadelphiában található Wistar Intézet Oltóanyag- és Immunterápiás Központjának igazgatója szerint az RNS- és DNS-technológiák azért kerülhettek előtérbe a koronavírussal szembeni küzdelemben, mert gyorsan volt szükség hatékony oltásokra. Az RNS-vakcinák gyorsabban mutattak erős immunválaszt a klinikai vizsgálatokban, és mára már több százmillió emberhez juttatták el világszerte a Pfizer és a Moderna révén. 

A DNS-vakcináknak azonban számos előnye van, mivel könnyebben előállíthatók és stabilabbak, mint az mRNS-vakcinák, amelyeket jellemzően nagyon alacsony hőmérsékleten kell tárolni. Más DNS-vakcinákon jelenleg is dolgoznak Amerikában és Japánban is: ezek már kései fázisú klinikai kísérleteken bizonyítanak. Dél-Korea és Thaiföld is dolgozik ilyen vakcinán, de ezek még a kísérletsorozat elején állnak.

Legnépszerűbb cikkeink