Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt maradt

Létrehozva:

Fotó: Adrián Zoltán

Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter az öt jelölt. Ketten már most kiestek a versenyből.

Hétfő délelőtt 10 órakor járt le a határidő a miniszterelnök-jelölteknek, hogy leadják a fejenként 20 ezer támogató aláírást az előválasztásra. A miniszterelnök-jelöltek közül először Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért) jelentette be, hogy összegyűjtötte a szükséges húszezer aláírást, de csak később adta le őket. Facebook-oldalán azt írta: kevesebb mint 24 óra alatt gyűjtötte össze az előválasztáshoz szükséges húszezer aláírást.

Elsőként azonban Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje adta le az aláírásokat az Országos Előválasztási Bizottságnak. Hat nap alatt 60 ezer aláírást gyűjtött össze – írta közleményében a DK.

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje is leadta az ellenzéki előválasztásra szükséges húszezer aláírást, amit a Facebookon jelentett be. Pontosabban többet adott le, 31 800 darabot. Jakab azt közölte: Hajdúsámson felé menet kapta a hírt, hogy megvan a szükséges aláírások másfélszerese.

Fekete-Győr András is megosztotta örömét: a Momentumra 65 ezer ajánlás érkezett az elmúlt két héten, ebből 25 ezret Fekete-Győr András kapott – jelentette be a párt miniszterelnök-jelöltje a Facebookon; a Momentum elnöke így már részt vehet az előválasztáson. Fekete-Győr elmondta, hogy rajta kívül pártjának 56 parlamenti képviselő-jelöltje lesz ott a szavazólapokon.

Márki-Zay Péter azt mondta, az elmúlt két hétben megállás nélkül gyűjtötte csapata segítségével a miniszterelnökségét támogató aláírásokat. Országszerte mintegy ezer aktivistájuk és támogatójuk járta a településeket; összesen 150 helyszínen állítottak pultokat; Márki-Zay Péter pedig több mint 30 településen több ezer támogatóval személyesen is találkozott.

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke a határidő lejárta előtt három órával jelentette be az ATV Start című reggeli műsorában, hogy nem tudta összeszedni a 20 ezer aláírást. Az Új Világ Néppárt elnöke azt mondta: összesen 19 jelöltjük regisztrált, 17-en összegyűjtötték az egyéni induláshoz szükséges aláírást, de a miniszterelnök-jelöltség esetében ez nem sikerült.  A politikus arra a kérdésre, hogy mekkora csalódás ez neki, úgy válaszolt: sejtette, hogy ez így alakul. Pálinkás József elindul Debrecenben egyéni jelöltként.

Ecsenyi Áron egy hónapig se volt a jelöltek között, ő már múlt héten visszalépett. Ecsenyi szerint az aktivistahálózatuk alulszervezett volt, ezért gondot okozott a 20 ezer ajánlás összegyűjtése.

Legnépszerűbb cikkeink