Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Közösséget épít a TÁNC fesztiválja Veszprémben

Létrehozva:

Claudio Stellato WORK című előadása | Fotó: Compagnie Claudio Stellato

Tánctól pezsgett Veszprém hat napon át: huszonharmadik alkalommal rendezték meg a TÁNC Fesztiválja nemzetközi kortárs összművészeti fesztivált.

Az előadók és a közönség számára is felszabadító volt a pandémia óta először újra együtt fesztiválozni, ami nagy lendületet adott a személyes találkozásoknak teret adó, hangulatos programsorozatnak.

Ha innen Budapestről azt hinnénk, Veszprém kisváros, mindjárt megváltozna a véleményünk, ha két fesztiválhelyszín közt kellene egymás lábnyomában lépdelve, vagy nagyon-nagyon lassan, majd elképesztően gyorsan táncolva átérni. Mészáros Máté A távolság mechanikája című performatív sétája több napon is a legjobb közösségteremtő foglalkozás volt. A tánc és a mozgás segítségével olyan embereket is megnyitott egymás felé, akik amúgy soha nem találkoznának.

A Lábán-díjat (a legnagyobb kortárstáncos szakmai elismerést) 2020-ban elnyerő, az Aerowaves nemzetközi kortárstánc platform által az év 20 legjobb európai előadása közé is beválogatott Mestermunka, Cuhorka Emese és Molnár Csaba bravúros, abszurdan szórakoztató „Bauhaus táncelőadása” a veszprémiek szívét is meghódította. Az alkotók a szakmai zsűri elismerése mellett megkapták a fesztivál közönségdíját, Molnár Csaba pedig az előadói különdíjat is. Az előadást remélhetőleg műsorra tűzi még a Nemzeti Táncszínház, és újra láthatjuk a Millenárison.

A fesztivál húzónevei a rangos társulatok, köztük a Frenák Pál Társulat, a Szegedi Kortárs Balett és a Gangaray Dance Company voltak, de mindenképp érdemes megjegyezni az egyik vendégfellépő, az olasz Claudio Stellato társulat nevét, hiszen ők februárban érkeznek a Trafóba Work (Munka) című fergeteges előadásukkal, amivel csaknem lebontották a Veszprém Agóra színháztermét. Aki csinált már lakásfelújítást, még jobban gurulni fog a nevetéstől a burleszkszerű figurákon, akik fura maszkokban, egymást túllicitálva ütnek át falakat és locsolnak szét több vödör festéket, persze pompásan megkoreografálva.

Horváth Csaba koreográfus, színházrendező, a Forte Társulat alapítója, aki 2020-ban vette át a Pannon Várszínház által szervezett fesztivál vezetését, számos újdonsággal bővítette a programok sorát. Az idén először mutattak be fény- és hanginstallációt, a Lighthouse fényművészeti társulat magába szippantó alkotását, a veszprémi Hangvillában. Először rendeztek családi napot is, ahol a játék, a cirkuszművészet, a tánc és a zene minden generációt és társadalmi réteget (a hátrányos helyzetűeket bevonva) megszólíthatott. Sikerült egy programjában üdítően izgalmas, emellett emberi léptékű, igazi közösségteremtő fesztivált létrehozni, amiért jövőre is érdemes lesz elmenni Veszprémbe.

Legnépszerűbb cikkeink