Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Pesti Hírlap könyvheti tízes listája

Létrehozva:

Látogató az Ünnepi Könyvhét nyitónapján | Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

A 92. Ünnepi Könyvhétre megjelent könyvek teljes listájából válogattuk ki olvasóinknak a saját kedvenceinket.

 

Nem kell hallgatóznunk

„Láng Orsolya verseiben beszélgetés van” – kezdi a költő Személyes okok címmel megjelent verseskötének fülszövegét pályatársa, Fehér Renátó. Az ajánló így folytatódik: „Nem kell hallgatóznunk, a személyes okok ránk céloznak. De végül megosztható-e az együttlét? A szeretetünk, a két törött felünk, a pontos tévedések, a lábon kihordott meghittség, a szénfekete bírvágy, a csontfehér gyász? Képes-e legalább a költészet visszanyerni belőlük valamit? Talán igen.” (Prae)

 

Megújulás és váltás

Hogyan lehet valakiből országosan ismert modell, később sikeres ruhaüzlet-tulajdonos, majd nemzetközileg is díjazott filmproducer? És most ezt a könyvet is megírta. Mi a titka, miképpen tudott ennyiszer megújulni és váltani, ennyi különböző területen sikeres lenni? Pakati Ági Nyitottan a világra – Utam a kifutótól a vörös szőnyegig című könyvéből kiderül. (Libri)

 

Punk és állambiztonság

1983-ban Erdős Péter, a magyar könnyűzene mindenható ura célba vette a CPg együttest, de elítélően szólt az egész akkoriban jelentkező újhullámos és punk zenei irányzatokról is. Takács Tibor történészt nem hagyta nyugodni a történet: korabeli újságcikkek és állambiztonsági iratok alapos feldolgozása révén született meg Botrányt akarunk! – Rágalmak a CPg és a magyar punkmozgalom ellen című könyve. (Jaffa)

 

Több kulcs kell

Pléh Csaba fél évszázada foglalkozik a megismerés pszichológiájával, elsősorban a gondolkodás és a nyelv elemzésével és annak történetével. A megismerés vége című új könyvében amellett érvel, hogy az ember belső világának megértéséhez egyszerre több kulcsot kell használnunk. (Gondolat)

 

Akik nem tudnak beszélni

Több mint húsz éve jelent meg utoljára Tar Sándor Lassú Teher című könyve, amiben a szerző 26 írását olvashatjuk három ciklusba rendezve. A történetek Tar szociográfiájának és megrendítő, de a humort sem nélkülöző prózájának legfényesebb pillanatait idézik. „Akik nem tudnak beszélni, azok helyett annak kell beszélni, aki tud” – írta Esterházy Péter Tar Sándorról. (Magvető)

 

Dalszöveg és számmisztika

Bródy János 2021-ben töltötte be 75. életévét. Ebből az alkalomból Saját hangon címmel könyve, ami egy 75 (+1) darabból álló dalszöveg-válogatás. Ha összeszedjük az önálló lemezeken szereplő dalokat és kihagyunk néhányat, amelyeket a szerző eredetileg másoknak írt, éppen kijön a számmisztikában hívők számára kedves 75 dalszöveg. (Corvina)

 

Orbán, Amszterdam, Kádár

Létezik olyan elbeszélés, amiben Thom Yorke, Szájer József, Václav Havel, Torgyán József, Orbán Viktor, Iggy Pop és egy holland sírásó váltják egymást a színen? Milyen az, amikor egy regény kulisszája többek közt a Parlament, egy prágai stadion, Amszterdam hátsó utcái, a német autópályák, Budapest kültelki futballpályái, egy online lap szerkesztősége, a Tilos az Á és egy késő Kádár-kori lakótelep? Németh Róbert Nem vagyok itt című első regényéből kiderül. (Noran Libro)

 

Abszurd és paródia

A Szex a nappaliban című kötettel zárul Hazai Attila életműsorozata. A 30 írás a szerzőtől megszokott írói szabadsággal és eredeti nézőpontból mutat be olyan mindennapos történéseket, mint egy bevásárlás vagy egy vonatút. Hazai történetei az abszurd és a paródia határán egyensúlyoznak, és még az élet értelmetlenségét is szelíd rezignáltsággal veszik tudomásul. (Magvető)

 

Paleolit szarkazmzus

Mit adtak nekünk a dinoszauruszok? – tör föl Papp-Zakor Ilka első regényéből az antropológiai derű. Négy nézőpont fűzi egy történetté a főhős Anita köré gyűlő embercsoport évezredes távlatokból tán elenyésző, ám korántsem tét nélküli döntéseit. Paleolit szarkazmus, egyedfejlődési krimi. Fiatal felnőttek a kihalás szélén. (Kalligram)

 

Az új nő alakja

Ferencz Mónika a sikeres bemutatkozás után (Hátam mögött dél) második, Búvárkodás haladóknak című kötetében nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megrajzolja az új nő alakját, aki éppúgy érzékeny az ökológiai és társadalmi problémákra, mint a párkapcsolati mintázatokra vagy épp az álmok nyelvezetére. A lényeges szavakat keresi, és nem fél lemerülni a psziché mélyére, hogy megtalálja a saját szavait, amik ébredés után is segítségül hívhatók. (Scolar)

Legnépszerűbb cikkeink