Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Demenciát okozhat a Covid

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: TEK Image / Science Photo Library / AFP

A demenciában szenvedők számának növekedéséhez vezethet világszerte a Covid-19 járvány.

Az Alzheimer’s Disease International (ADI) szövetség szerint – mivel egyes kutatások szerint a Covid-fertőzés növelheti a demencia kialakulásának valószínűségét, és előbbre hozhatja a tünetek megjelenését – a világjárvány hosszú távon jelentősen megnövelheti a demenciában szenvedő betegek számát.

A szakmai szervezetek úgy látják, már eleve fennállt a veszélye annak, hogy a világ nehezen fog megbirkózni a demencia terjedésével, de a koronavírus tovább ront ezen az alaphelyzeten. Az előrejelzések már a Covid-járvány előtt is azt mutatták, hogy a demenciás esetek száma 2030-ra 55 millióról 78 millióra emelkedhet. Ezzel párhuzamosan a demenciához kapcsolható költségek évi 2,8 billió dollárra emelkedhetnek világszerte.

A járvány ugyan átmenetileg csökkenti a demensek számát (hiszen sok érintett idős, és az idősek nagyobb eséllyel esnek áldozatul a vírus szövődményeinek), hosszú távon azonban épp az ellenkezője lehet igaz.

Dr. Alireza Atri kognitív neurológus, az ADI tudományos tanácsadó testületének elnöke kifejtette, hogy a Covid roncsolhatja az agyban lévő mikroereket, károsíthatja a szervezet immunrendszerét, és gyulladást okozhat. Mindez „könnyebb hozzáférést biztosíthat olyan dolgoknak, amelyek károsíthatják az agyat”, ezáltal a neurológiai rendellenességek tünetei korábban jelentkezhetnek – mondta az orvos.

A demencia az agy olyan állapotromlását jelenti, amely tönkreteszi az emberek memóriáját, gondolkodásra való képességét, megváltoztatja a viselkedést és az érzelmeket. Az Alzheimer-kór – a demencia leggyakoribb formája – egyelőre nem gyógyítható.

Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink