Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az aktuálpolitika belerondít a hitbe

Létrehozva:

Orbán Viktor Ferenc pápa audienciáján 2016-ban | Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

Barát János teljes cikkét elolvashatják a legfrissebb 168 Óra hetilapban. Keressék az újságárusoknál, vagy fizessenek rá elő a 168.hu-n.

Politikusoknak, újságíróknak a politikai barikád mindkét oldalán szöget ütött a fejében a kérdés: vajon mi az oka annak, hogy a pápa csak egyetlen délelőttöt tölt nálunk? A kormányközeli megmondóemberek közül Bencsik Andrásnak már a feltételezés is elég volt ahhoz, hogy nagy garral kijelentse: Ferenc pápa keresztényellenes magatartást tanúsít, és ezzel kárt okoz a keresztény világnak.

Nem új jelenség, hogy Ferenc pápa személye körül éles közéleti viták alakulnak ki Magyarországon. A latin-amerikai pápa 2015-ben együttérzésre, irgalmasságra, befogadásra szólította fel a püspököket a menekültválság miatt, mint írta: az egyház nem hagyhatja magukra a szenvedő, kiszakított családokat. Erdő Péter bíboros erre úgy reagált, hogy az egyház kimerítené az embercsempészet tényállását, ha befogadná a Keletinél táborozó embereket. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök cinikusnak és arrogánsnak nevezte a Magyarországra érkező menekülteket, és érkezésüket inváziónak minősítette. Mint mondta, a helyzet megítélésében Orbán Viktornak van igaza, Ferenc pedig nincs tisztában az itteni helyzettel.

A politikai kereszténység megítélésében alighanem alaposan eltér Ferenc pápa és a magyar kormány álláspontja. Ennek illusztrációja lehet, hogy amikor 2016 augusztusában Orbán Viktor részt vett Ferenc pápa audienciáján, akkor a kézfogásukat mutató kép alatt ez a bejegyzés kapta a legtöbb lájkot: „A képen látható Európa egyik legkeresztényibb embere, aki Európát védi a muszlimoktól… mellette Ferenc pápa.”

Az úgynevezett keresztény kurzusról Beer Miklós váci püspök a 168 Órának elmondta: nem tartja szerencsésnek, ha egy politikus a meggyőződését pártpolitikai szintre emeli. Szerinte egyház és állam között az egészséges viszony a kettő szétválasztása, nem jó, ha a keresztény jelzőt politikusok használják.

Ki tudja, mit gondol minderről az a sok ezer ember, aki ott lesz a Hősök terén az eucharisztikus kongresszus záró szentmiséjén, amelyet Ferenc pápa pontifikál majd. Gégény István hittanár, a keresztény értékrendű Szemlélek magazin lapigazgatója szerint az, hogy Ferenc pápa eljön Budapestre, annak a jele, hogy szívén viseli a magyar egyház, a magyar emberek sorsát. Gondoljon bármit a vezetőkről, szeretettel gondol a nemzetre. Az eucharisztikus kongresszusokon ritkán vesz részt egyházfő, így az, hogy eljön, olyan ajándék a hívő emberek számára, amit meg kell becsülni.

A misén természetesen ott lesz Beer Miklós is. Személyesen azt várja ettől az alkalomtól, hogy a hívő emberek egy kis lendületet, biztatást kapjanak, hogy ebben a mai zűrzavaros világban képesek legyenek megvallani hitüket, megérezni, hogy mindenki felelős a magatartásáért, azért, ami történik vele. Reménykedik, hogy ezt az ünnepet végre nem rontják majd el disszonáns, aktuálpolitikai hangok.

Legnépszerűbb cikkeink