Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több mint ötven olaszországi pályaudvaron lépett életbe biztonsági készültség

Létrehozva:

Fotó: AFP / Andreas Solaro

Egyes csoportok bejelentették, hogy a pályaudvarok megbénítására készülnek, mert a vonatokon kötelezővé teszik a védettségi igazolást.

A római Termini pályaudvaron, a milánói központi vasútállomáson, Firenze és Nápoly vasúti megállóiban is rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe. Több mint ötven pályaudvaron szigorították a belépők ellenőrzését, a rendőrség és a terrorizmusellenes hatóság (Digos) egységei felügyelik, hogy senki se tudja elfoglalni a síneket.

Az interneten hirdették meg a vasútállomások működésének megbénítását az intézkedést ellenző csoportok, közöttük az Elég az egészségügyi diktatúrából! elnevezésű alakulat, amely szeptember 2-án és 3-án is hasonló akciókat tervez. A tiltakozás oka: szerdától nemcsak a repülőgépeken, hanem a hosszú távú vasúti járatokon, többek között a nagysebességű és InterCity vonatokon, valamint a hajójáratokon is kötelező lesz a védettségi igazolás, amely nélkül az utasok csak teszteléssel szállhatnak fel.

Az intézkedést ellenző tüntetők megmozdulásai majdnem mindennapossá váltak. Szombaton több mint háromezren vonultak fel Milánó utcáin, ahol az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt egyik standját is felborították. Korábban Torinóban az egyik vasútállomást próbálták meg elfoglalni. Az oltásellenesek interneten a kormány több tagját megfenyegették, többek között a külügyminiszter Luigi Di Maiót az M5S vezető politikusát,  akinek a halálát kívánták. Orvosokat és újságírókat is megfenyegettek, a tüntetésekről tudósítókat megverték.

A kormány szeptember 6-án készül bejelenteni, hogy az egészségügyben és oktatásban dolgozók után mely más szakmai kategóriák számára akarja kötelezővé tenni az átoltottságot, az elsők között a közigazgatásban dolgozókkal. Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa kezdeményezte, hogy az intenzív osztályra kerülő oltatlan betegekkel fizettessék meg a kezelési költségeket.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink