Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Sűrűbb menetrend, fokozott rendőri jelenlét – így kezdődött a tanév

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának augusztus 26-i közleménye szerint az általános iskolákban várhatóan 734 ezer, míg a középfokú tanintézményekben 490 ezer diák kezdi meg tanulmányait.

Helyreállt a közlekedés

A nyárinál sűrűbb menetrend szerint járnak szerdától a BKK járatai: a legfontosabb járatok a reggel 9 óráig tartó csúcsidőszakban a lehető legsűrűbb követési idővel indulnak – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Az iskolakezdésre időzítve számos nagy felújítást befejeztek Budapesten: augusztus utolsó hetére véget ért az 3-as metró négy héten át tartó, Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont közötti pótlása. A szerelvények újra két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér, illetve a Lehel tér és Újpest-központ között járnak. Befejeződött a villamosvágányokat felújítása a Fehérvári út és Bocskai út csomópontjában és a XII. kerületi Nagyenyed utcában is, az 59-es villamos újra közlekedik. Szeptembertől újra teljes vonalán, a Boráros tér és Csepel között jár a H7-es HÉV, ennek köszönhetően Csepel központjából megint kilenc perc alatt lehet eljutni a Boráros térre.

 

Rendőri segítség

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlése szerint pedig több rendőr segíti szeptemberben, az iskolakezdés hónapjában a gyerekek biztonságos közlekedését a forgalmas helyen lévő fővárosi iskolák környékén. A rendőrök a tanítási idő kezdetén és végén elsősorban arra ügyelnek, hogy a gyerekek biztonságosan tudjanak átkelni a forgalmas úttesteken. A fő cél a balesetek megelőzése és a forgalom zavartalanságának biztosítása, de a rendőrök minden esetben intézkedni fognak, ha szabálytalanságot látnak.

A BRFK azt tanácsolta a szülőknek, hogy ha autóval viszik gyermeküket iskolába, mindig kössék be a biztonsági övüket. Ha pedig egy kisebb gyerek tömegközlekedéssel vagy gyalog megy iskolába, a szülők eleinte kísérjék el, gyakorolják vele az útvonalat és ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat.

 

Nincsenek korlátozások

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója egyébként tegnap arról beszélt, hogy nagyon aggasztó az európai koronavírus-fertőzési adatok növekedése. Hans Kluge ugyanakkor határozottan ellenzi az iskolák újbóli bezárását, mint fogalmazott, a gyerekek már „eleget szenvedtek” az utóbbi 20 hónapban.

Kluge az iskolák nyitva tartását biztosító intézkedések között említette a tizenkét évesnél idősebb diákok, illetve az oktatási személyzet beoltását, valamint a tantermeket szellőztetését, a lehetőleg kiscsoportos oktatást a távolságtartási szabályok betartásával és a rendszeres tesztelést.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy másik, szintén 26-i közleményükben a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat. Mivel a mindennapi életben sincsenek érvényben szigorú korlátozások, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő ilyen intézkedéseket.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a szülők ne vigyenek közösségbe olyan gyereket, aki koronavírusos tüneteket mutat, és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra. A mostani tanévkezdés szerintük jóval biztonságosabb lesz, mint az egy évvel ezelőtti volt, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva, és a 12 év feletti diákok közül is, az akkori adatok szerint 168 ezren felvették az oltást.

A magyar gyakorlattal ellentétben, Ausztriában egyébként az új tanév első három hetében hetente háromszor fogják kötelezően tesztelni a tanárokat és diákokat. Ők ezekkel az intézkedésekkel próbálják elejét venni az iskolák újbóli bezárásának.

 

MTI / Aradi Péter

Legnépszerűbb cikkeink