Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Tülekedés várható a szerdai Fővárosi Közgyűlésen

Létrehozva:

A Fővárosi Közgyűlés 2020. február 26-án a Városházán, Budapesten | Fotó: Pesti Hírlap archív

Holnap döntenek az atlétikai világbajnokság sorsáról, a 14 év alattiak ingyenes közlekedéséről és a Sziget Fesztivál közterület-használati szerződéséről.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes is benyújtott egy-egy előterjesztést az atlétikai világbajnokság megrendezéséről, pontosabban Budapest hozzájárulásának visszavonásáról. Ahogy azt a Pesti Hírlap is megírta, Karácsony múlt csütörtökön jelentette be, hogy a főváros kész visszavonni a hozzájárulását, amennyiben úgy látják, hogy a kormány megszegi azt a megállapodást, amelyben többek között a Diákváros megépítését vállalta. A főpolgármester szerint a kínai Fudan Egyetem kampusza – amit a kormány 400 milliárdos kínai hitelből épít meg – már azáltal ellehetetleníti a Diákvárost, hogy részben annak helyén épülne meg.

Karácsony bejelentése után Gy. Németh Erzsébet is tett egy bejelentést, méghozzá arról, hogy a Demokratikus Koalíció már szerdán benyújtott egy előterjesztést a hozzájárulás visszavonásáról. Gyurcsány Ferenc pedig arról írt közösségi oldalára, hogy az ötlet eredetileg az övék volt. „A politikában nincs szerzői jog. Örülni kell annak, ha valamely javaslat támogatókra lel” – fogalmazott a DK elnöke. A napirend értelmében először Karácsony javaslatáról dönthetnek. Ha azt elfogadja a közgyűlés, akkor a következő napirendi pont – Gy. Németh Erzsébet előterjesztése – okafogyottá válik.

Azonban a két előterjesztés között lényeges különbség, hogy a főpolgármester előterjesztése kevésbé végleges. Karácsony Gergely ugyanis számol azzal, amivel a DK nem: hogy a kormány visszatáncol és nem vesz el területeket a Diákváros tervezett területéből. Városházi forrásaink szerint a különbség oka, hogy a kerületek vezetése nem szívesen mondana le a megállapodás más feltételeiről, például az egészségügyi fejlesztésekre adott kormányzati támogatásról.

A közgyűlésen döntenek a 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedéséről is. Az előterjesztés a pozitív környezeti és egészségi hatások – pl. a városi autóhasználat visszaszorulása – mellett azzal is számol, hogy az lényegében nem fog bevételkieséssel járni. Ugyan az érintett korosztály létszáma és a 30 százalékos bérletes arány alapján mintegy 320 millió forint menetdíjbevétel-kiesést jelenthet, az alapján, hogy a 6 és 14 év közöttiek jellemzően szülői kísérettel utaznak, azaz megjelennek a korábban autóval járó szülők is a tömegközlekedésben, az intézkedés az előterjesztés indoklása szerint nullszaldós lesz. 

Szintén szerdán döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e a Sziget Fesztivál Hajógyári-szigetre vonatkozó közterület-használati szerződését, de az erről szóló előterjesztés lapzártánkkor még nem volt elérhetővé a főváros honlapján.

Legnépszerűbb cikkeink