Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lehet népszavazást tartani a Fudanról

Létrehozva:

Karácsony Gergely beszéde a "Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen!" tüntetésen. Budapest, 2021. június 5. | Fotó: Pozsonyi Roland

Döntött a választási bizottság. Az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbításáról is lehet szavazni.

Összesen öt népszavazási kérdést adott be Karácsony Gergely, amelyből kettőt átengedett, hármat pedig elutasított hétfő délután tartott ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Egyhangú szavazással, azaz 12:0 arányban támogatta az NVB a főpolgármester Fudan Egyetemről szóló kérdését, amely egészen pontosan így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

10:3 arányban támogatta a bizottság az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbításáról szóló kérdés átengedését is. Ez a kérdés úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?” Az álláskeresési járadék leghosszabb időtartama jelenleg három hónap, a kérdés a korábbi szabályozás visszaállítását szorgalmazza.

Nem támogatta az NVB a gyorsforgalmi utak koncesszióba adásának tilalmáról szóló kérdést és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló kérdést sem. Szintén elkaszálta a bizottság a koronavírus elleni antitestek kimutatására alkalmas tesztek ingyenessé tételéről szóló kérdést.

Karácsony a Fudan Egyetem elleni népszavazási kérdés átengedésével kapcsolatban úgy nyilatkozott: „A következő lépéssel meg kell akadályoznunk, hogy a Fidesz trolljai megtámadják a döntést. Meg fogjuk menteni a Diákvárost, meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar családok eladósításával a kormány a kínai érdekeket szolgálja ki a vidéki fiatalok boldogulása helyett” – fogalmazott közösségi oldalán a főpolgármester.

Legnépszerűbb cikkeink