Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Eldőlt a budapesti civil ötletek sorsa

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

A Fővárosi Önkormányzat egymilliárd forintból valósítaná meg a budapestiek ötleteit az első részvételi költségvetés keretében. A beküldött közel 700 ötletből végül 53 került szavazólistára, ezekből pedig 15 terv jön létre. 

A javaslatok három – Zöld Budapest, Gondoskodó Budapest és Egész Budapest –  kategóriákan versenyeztek. A legtöbb szavazatot a Gondoskodó Budapest kategória „Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek” elnevezésű ötlete kapta, erre összesen 3902-en szavaztak. Az elgondolás szerint a rendelkezésre álló 50 millió forintból önkormányzati tulajdonú lakások újuljanak meg civil szervezeti segítséggel és az érintettek bevonásával, majd ezeket bérbe adják a nélkülöző résztvevőknek. A második legtöbb szavazatot szintén a Gondoskodó Budapest kategória egyik ötlete kapta, ez példamutató közvécéket képzel el a városban.

Az Egész Budapest kategóriában egy Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ létrehozását célzó elgondolás nyert, ahol az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok élethosszig tartó támogatásra és közösségekre találhatnak. A Zöld Budapest kategória első helyezett ötlete a Városi Erdők címet viseli, célja, hogy főleg a pesti, fásítatlan, erdő besorolású területekre városi kiserdőket telepítsen a főváros.

Az eredményekről beszámoló önkormányzati közlemény kitér rá: a részvételi költségvetés egyik célja volt, hogy a városvezetés aktívan bevonja a budapestieket a politikai prioritásainak konkrét megvalósításába. Az első részvételi költségvetés részletes betekintést engedett a budapestiek igényeibe és elvárásaiba, ezért a programot újra és újra kiírják majd az elkülönített költségvetési forrás felhasználásával. Az idei ötletekre összesen 13 344 szavazat érkezett.

Legnépszerűbb cikkeink