Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Átadták a Kaszás Attila-díjat

Létrehozva:

Rusznák András Don Carlos Oronte szerepében Feridun Zaimoglu, Günter Senkel és Luk Perceval Moliere - The passion (Egy passió) című színdarab fotóspróbája a fővárosi Radnóti Színházban 2019. október 15-én. | Fotó: MTI / Mohai Balázs

Három jelölte, Rusznák Andrásra, Gulácsi Tamásra és Fándly Csabára lehetett szavazni. A közönség az interneten voksolhatott.

Végül Rusznák András, a budapesti Radnóti Miklós Színház művésze nyerte el az idei Kaszás Attila-díjat a közönség szavazatai alapján. A díjazott nevét Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója jelentette be hétfő este a Győri Nemzeti Színházban tartott Országos Színházi Évadnyitón. Rusznák András a díj átvételekor azt mondta, hogy egész életében szerencséje volt, mert olyan társulatoknál dolgozhatott, ahol fejlődni tudott, barátok vették körül és megtanulta, milyen a csapatmunka.

Pokorni Zoltán beszédében azt emelte ki, hogy a díj alapításakor a Kaszás Attila iránt érzett szeretet és a halála fölötti megrendülés adta az elismerés erejét, ma pedig már azok, akik megkapták. Fekete Péter kulturális államtitkár is beszélt az évadnyitón, mint mondta, a koronavírus-járvány alatt az ágazat megóvásának és jövőképének elveit fektették le, amelyhez a közösségként való hozzáállás és a jövőbe vetett hit jelentette a sorvezetőt. Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója megtisztelőnek nevezte, hogy a tizedik színházi évadnyitót a szabad királyi várossá válásának 750. évfordulóját ünneplő Győrben rendezték. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere pedig arról beszélt, hogy az elmúlt másfél évben a járvány miatt hiányoztak az emberi kapcsolatok, és a bezártság a testet és a lelket is megviselte. 

A programon a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Vaskakas Bábszínház és a Fővárosi Nagycirkusz művészei működtek közre. A Kaszás Attila-díj idei másik két jelöltje Gulácsi Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja és Fándly Csaba, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink