Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Újabb lezárások lesznek a belvárosban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Merész Márton

 A lezárások és korlátozások egy része augusztus 29-én, vasárnap este már életbe is lépett.

A fő helyszín a Hősök tere és környéke, de a Kossuth tér környékét is lezárják majd. A pontos információkat egyelőre még nem közölték, de ahogy a Telex kiszúrta, a Városliget környékén a házak kapujára már kifüggesztettek fóliázott A/4-es lapokat.

A lap ezek alapján összeszedte a várható főbb lezárásokat. Mint írják, szeptember 3-án 20:00 órától elsőnek a Hősök terét zárják le. A területen már előtte 24 órával, vagyis vasárnap estétől megállási tilalom lép életbe.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ünnepélyes megnyitója szeptember 5-én vasárnap 15:00-kor kezdődik. A Telex információi szerint szeptember 3. 18:00-tól már behajtási tilalom lép életbe a Városligetre, a Dózsa György, a Hermina és az Andrássy útra, valamint a Szondi, a Lendvay, a Délibáb, a Benczúr, a Rippl Rónai, a Munkácsy Mihály, a Bajza utca és a Kodály Körönd egyes szakaszaira.

A szeptember 5-12. közötti budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítására külön operatív törzset hoztak létre, aminek megalakulását augusztus 26-án, csütörtökön jelentették be. Kovács Zoltán hangsúlyozta, az operatív törzs elsődleges feladata a rendezvényre látogatók biztonságának szavatolása.

A csütörtöki háttérbeszélgetésen Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta, szerinte a kongresszus különböző programjain több százezren vesznek majd részt, míg a szeptember 12-ei zárómisén mintegy százezren lesznek. Előtte 24 órával a Hősök tere autóval szinte teljesen megközelíthetetlen lesz.

Előtte egy nappal a Kossuth téren téren tart szentmisét Erdő Péter bíboros. Az eseményen jelen lesz és beszédet mond I. Bartholomeosz konstantinápolyi pátriárka, aki az ortodox egyház szentjévé avatta államalapító királyunkat, Szent Istvánt.

Emiatt aztán szeptember 10. 20:00-tól nem lehet majd behajtani a Kossuth Lajos térre, a Széchenyi rakpartra és az id. Antall József rakpartra, valamint a Falk Miksa, a Balassi Bálint, a Nádor, a Vajkay, a Honvéd, a Szemere, a Nagy Ignác, a Bihari János, az Alkotmány, a Kálmán Imre, a Báthory, a Kozma Ferenc, a Hold, a Vadász utcába, továbbá a Vértanúk tere, Vécsey utca és Balaton utca egyes szakaszaira.

A Hősök terét érintő utolsó lezárásokat valószínűleg szeptember 13-án, 06:00-kor oldják fel, a Kossuth téren és környékén várhatóan már szeptember 12. 06:00-tól lehet közlekedni.

Telex / MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink