Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Bruck Edith újabb díjat nyert

Létrehozva:

Bruck Edit találkozása a pápával 2021. február 19-én | Fotó: AFP / Handout Vatican Media

A holokauszt beszámolójaként ismert Elveszett kenyér című regényével Bruck Edith Olaszországban élő magyar írónő lett a Viareggio-Repaci irodalmi díj egyik győztese szombaton.

A 92. alkalommal kihirdetett irodalmi díj átadása az olaszországi és európai értelmiség egyik kedvenc alkotó- és üdülőhelyeként ismert Viareggio nyári kulturális eseményének számít.

Idén három nyertest választottak: Flavio Santi költő és Walter Siti író mellett kapta meg Bruck Edith a legjobbnak járó díjat. Különdíjat Roberto Benigni színész-rendező kapott. Az 1929-ben Leonida Repaci alapította viareggiói irodalmi díj kiosztásán több perces taps fogadta a kilencvenéves írónőt, akit a közönség előtti nyilvános beszélgetésen az afganisztáni helyzetről is kérdeztek.

A Tiszakarádon született, 1955 óta Olaszországban élő költő, író, rendező az idén bekerült a másik tekintélyes olasz irodalmi díj, a Premio Strega öt döntős írója közé is az Elveszett kenyér című művével.

Februárban a szentszéki napilap L’Osservatore Romanóban közölt cikket, melyet követően Ferenc pápa római lakásán kereste fel Bruck Edithet, hogy az emberiség nevében bocsánatot kérjen tőle a második világháború alatt történtekért. Júliusban az olasz nyelv nemzetközi terjesztéséért és védelméért felelős Dante Alighieri Társaság alelnökének nevezték ki.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink