Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Botrány lett a politikai művészetből

Létrehozva:

Dan Park egyik munkája Anders Behring Breiviket szélsőjobboldali gyilkost ábrázolja a Lacoste ruhamodelljeként | Fotó: AFP / Janek Skarzynski

A lengyel főrabbi és több civil szervezet is tiltakozik a varsói Ujazdowski-kastély Kortárs Művészeti Központjának új, Politikai művészet című kiállítása ellen.

A 28 bemutatott alkotó közül többen náci jelképeket használnak „provokációként”.

A pénteken megnyitott tárlatot nyílt levélben ítélte el a lengyel zsidó közösség, köztük Michael Schudrich főrabbi és Zygmunt Stepinski, a lengyel zsidóság történetét bemutató POLIN múzeum igazgatója. Felháborodásukat elsősorban a svéd Dan Park meghívása váltotta ki, őt 2009-ben börtönbe is zárták hazájában, miután horogkeresztet és Ciklon-B felirató dobozokat helyezett ki egy malmöi zsidó közösségi ház elé. 1996-ban azért ítélték el, mert szvasztikával és halálfejjel díszített, Heil Hitler feliratú bomberdzsekiben mutatkozott. A bíróságon azt mondta, nem vallja magát nácinak, ő csak provokálni akart – ettől még szélsőjobboldaliak a legnagyobb rajongói. A kiállításon szerepel egy alkotása, ami a norvég tömeggyilkost, Anders Breiviket a Lacoste márka divatmodelljeként ábrázolja. „Az ilyen emberek népszerűsítése mindenkit sért Lengyelországban, ahol a második világháborúban a nácik 6 millió embert pusztítottak el, felerészt zsidókat, felerészt lengyel keresztényeket” – írták a tiltakozók levelükben. 

A szervezők – akik mögött a kiállítást finanszírozó lengyel kulturális minisztérium és a kormánypárt által kinevezett, az avantgárd és független kulturális központot hazafias és konzervatív szellemiségű múzeummá alakító Piotr Bernatowicz igazgató áll – eközben a szólásszabadság ünnepeként hirdették a kiállítást, ami az elhallgattató kultúrának (angolul cancel culture) áldozatul esett művészek platformja. Ilyen a svéd karikaturista, Lars Vilks, aki 2007 óta – a svéd adófizetők pénzéből – rendőri védelem alatt áll, mert több halálos fenyegetést kapott, mert rajzain Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolja. Továbbá a dán konceptuális művész, Kristian Hornsleth, aki 2006-ban Ugandában kecskékkel és disznókkal fizetett le 340 falusit, hogy vegyék fel a nevét. A kiállítás része az új személyi igazolványukat felmutató afrikaiakról készült – az ugandai kormány szerint megalázó és rasszista – fotósorozata. Nagy zászlóval érkezett Varsóba a dán Uwe Max Jensen, csakhogy a zászlón négy kisebb LMBTQ-zászlóból álló horogkereszt van. A korábban vandalizmusért elítélt dán művész azt mondja, ő így tiltakozik az ellen, hogy tabu lett a melegjogi mozgalmat bírálni. A január 16-ig látogatható tárlat ellen számos lengyel civil szervezet is szót emelt, akik szerint a kurátorok a szélsőjobboldali és rasszista gyűlöletbeszédnek adnak teret, a szólásszabadság demokratikus elve mögé bújva.

Legnépszerűbb cikkeink