Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Ahány égtáj, annyi sólet

Létrehozva:

Sóletfesztivál az Újbudai Parkszinpadon. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

Budára költözött a sóletfesztivál.

Idén először a Budai Parkszínpad adott otthont a már hagyományosnak nevezhető – korábban a Kazinczy utcában megrendezett – zsidó gasztronómiai és kulturális fesztiválnak. Utánajártunk, lehet-e a sóletet hús vagy bab nélkül készíteni.

Emberek sétálgatnak és a sóletről beszélgetnek – ez a kép fogadta mindazokat, akik vasárnap kilátogattak a Feneketlen-tóhoz. Úgy látszik, sokan döntöttek úgy, hogy a tó megkerülésével tudják le a nehéz ételek után javallt kétszáz lépést, a kezükben lévő kis csomagok – bennük flódnival vagy kürtős kaláccsal – pedig arra utalnak, hogy az édességnek már nem jutott helye. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által hatodik alkalommal megrendezett sóletfesztiválon idén is többféle sóletet kóstolhattunk a világ minden tájáról. Hagyományosat, egzotikusabbat, fűszeresebbet és még egy vegán változatot is.

Kedves, családbarát, főleg a hasi örömökről szóló, ugyanakkor a zsidó hagyományokkal való találkozásra is alkalmat adó kulturális rendezvény a sóletfesztivál, ahol két tányér sólet között megtekinthetünk egy-egy koncertet, színpadi előadást, beszélgetést, vagy akár tanácsért fordulhatunk a rabbihoz.

Idén a hagyományos, füstölt hússal készülő, sűrű magyar sólet mellett az annál egyszerre könnyebb és fűszeresebb, friss hússal és krumplival készülő izraeli sóletet is megkóstolhatták a látogatók, amelynek különleges ízvilágát a cukorral pirított, karamellizált hagyma adja.

A klasszikusok mellett megjelentek a rend-, hús- és babhagyó sóletek is a kínálatban.

A sólet elfogadott definíciója szerint határeset a magrebi zsidóság hagyományos étele, a harisz, ugyanis egy bab nélkül készülő, keletiesen fűszeres, kásaszerű egytálétel, sok csirkehússal. Elkészítési módja, állaga és a bulgur gerslihez való hasonlósága miatt azonban egyértelmű, hogy ez az étel is a sólet rokonságába tartozik még így is. Izgalmasan játszik a sós és édes ízekkel, valamint a textúrákkal a vegán sólet, amely – akárcsak a közel-keleti sóletvariációk – gazdagon tartalmaz aszalt gyümölcsöket és kellően fűszeres. Vasárnap mindkettővel tágíthatta a sóletről alkotott elképzeléseit a közönség.

Az eseményeknek szerves része volt az Újbudai Zsinagóga megnyitóünnepsége is. A Sóletfesztivál programjai után a Budai Parkszínpadon írták bele az utolsó betűket az új tóratekercsbe, amelyet ünnepélyesen vittek át a közeli zsinagógába, ahol az 1950-es államosítás óta nem folyt zsidó hitélet. A napot Alex Clare és Nissim Black koncertje zárta szintén a Budai Parkszínpad fái alatt.

A Zsinagógák Hete rendezvénysorozat még pénteken kezdődött a Vörösmarty utcai imaterem újranyitásával, az Óbudai Zsinagóga 200 éves évfordulójának megünneplésével folytatódik csütörtökön, végül szeptember 5-én, vasárnap az Újpesti rakpart elején található Zsilip közösségi ház megnyitójával és családi nappal zárul.

Legnépszerűbb cikkeink