Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Újra mozizhatunk a bazilikánál

Létrehozva:

Törőcsik Mari, 1970 | Fotó: Farkas Tamás

Szeptember 21. és 26. között rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont a Szent István Bazilikánál. Filmarchívumok kincsei a szabadtéri moziban.

A Nemzeti Filmintézet negyedik alkalommal rendezi meg Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont. A szeptember 21. és 26. közötti eseményen több fővárosi helyszínen hetvennél is több klasszikust láthatnak az érdeklődők. 

A rendezvény idén öt, a Hommage, Fókuszban, Magyarok Hollywoodban, Magyar szem és Nyitott archívumok blokkokban mutat be frissen restaurált klasszikusokat és filmritkaságokat.

A Maraton Hommage válogatása, ami minden évben a nemrég elhunyt alkotók előtt tiszteleg, idén Törőcsik Mariról, Jankovics Marcellról, Tóth János kinematográfusról és Bertrand Tavernier francia filmrendezőről emlékszik meg. A szekció nézői többek között a Kölyök, a Déryné, hol van?, Szerelmem, Elektra, Ének a csodaszarvasról és az Édes Anna című filmeket láthatják.

A Magyarok Hollywoodban válogatás Hollywood magyar örökségeiből szemezget: levetítik többek között a Trauner Sándor díszlettervező közreműködésével készült, és Oscar-díjjal jutalmazott Legénylakás című alkotást, a László Miklós műve alapján készült Saroküzletet, a Lengyel Menyhért darabjából forgatott Lenni vagy nem lenni-t és Kertész Mihály első számú klasszikusát, a Casablancát is.

A Nyitott archívumok program az európai filmarchívumok ritkán látható, restaurált alkotásait mutatja be, köztük a Motorral a felhők felett és a H, mint hamisítás című filmeket. A rendezvény szervezői azt ígérik, a Magyar szem szekció nézői pedig Zsigmond Vilmos, Hildebrand István, Koltai Lajos és Rudolph Maté szemével láthatják a világot.

A vetítésekhez nemzetközi szakmai programok, könyvbemutatók, előadások, közönségtalálkozók, kiállítások, zenei és gyermekprogramok is kapcsolódnak.

A negyedik Budapesti Klasszikus Film Maraton alkalmából a fővárosi Szent István Bazilika előtti tér idén négy estére ingyenes szabadtéri mozivá alakul, ahol levetítik a Szegénylegények-et, Jankovics Marcell János vitéz-ét, Az óceánjáró zongorista legendája című filmet, valamint a Harmadik típusú találkozásokat. Az esemény további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Ludwig Múzeum a Müpában.

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink