Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem nő, hanem csökken a bűnözés Budapesten

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Az utóbbi időben rengeteg cikk foglalkozott a főváros közbiztonságával és a köztisztasággal.

A kormánypárti sajtóban folyamatosan arról írtak, hogy fokozatosan romlik Budapesten a helyzet. A Pesti Hírlap ennek szeretett volna utánajárni.

Az egyik kormánypárti lap állítása szerint leleplezett egy szervezett kolduscsapatot, akik folyamatosan zaklatják az Örs vezér téren átkelőket, a másik kormánypárti lap pedig sorra vette Budapest évtizedek óta problémás köztereit, hogy aztán állítólagos olvasói levelekre hivatkozva elmondhassa, távolról sem jó a közbiztonság a fővárosban.

Az ügyben nemrég megszólalt Karácsony Gergely főpolgármester is.

„A fideszes újságok szerint én vagyok a felelős, amiért nincs rend és biztonság az országban. Mit gondoltok, szóljunk nekik, hogy a rendfenntartás a Belügyminisztérium alá tartozó rendőrség feladata, és azzal, hogy a közbiztonságot kritizálják, azzal egyben az Orbán-kormányt kritizálják?” – írta egy posztban.

A közbiztonsággal kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Városházát és a rendőrséget is.

A Városháza megkeresésünkre azt írta, jelenleg semmilyen objektív mérőszám vagy megfigyelés nem igazolja, hogy rosszabb állapotban lennének a közterek, mint néhány évvel ezelőtt.

„Ha valahol konkrét probléma merül fel lakossági bejelentés nyomán, azt minden esetben kivizsgáljuk, és megpróbálunk tenni ellene” – írták válaszukban. Hozzátették, természetesen fontos számukra a tisztaság is, de ez többszereplős feladat.

„A Fővárosi Önkormányzat és cégei mellett az egyes kerületi önkormányzatoknak, az ingatlanok előtti járdák takarításában pedig a vonatkozó jogszabály alapján az ingatlanok tulajdonosainak, kezelőinek is komoly feladata és felelőssége van. Ugyancsak felelősségük van egyes kereskedelmi vállalkozásoknak is, hiszen az üzletek és éttermek környékén a hulladékgyűjtők kihelyezése, valamint a hulladék elszállítása az üzletek feladata.”

Kérdeztük őket arról is, mit tudnak tenni a gettósodás, szlömösödés ellen. Mint válaszolták, az állandó rendőri jelenlét mellett fontos lenne segítséget adni azoknak, akik nehéz helyzetbe jutottak, de erre jelenleg anyagi okok miatt nincs sok mozgástere az önkormányzatnak.

„Teendő sok van, de például szépen haladnak az önkormányzati lakhatási programok: nemrég 70 hajléktalan embert tudtak korábban üres lakásokba költöztetni a Kőbányai úton” – írták a Pesti Hírlapnak.

Az utóbbi néhány hónapban visszatérő téma a hajléktalanok helyzete is, az egyik kormánypárti médium cikkeiben rendszeresen arról ír, hogy a hajléktalanok elárasztották a budapesti parkokat,

Ahogy a Telex megírta, a fővárosnál egyébként nem érzékelik, hogy megnőtt volna a hajléktalanok száma: a bekamerázott aluljárókból érkező képek alapján nem laknak ezeken a helyeken a korábbiaknál többen, és az utcai szociális munkások sem számolnak be trendszerű növekedésről.

Mint emlékeztetnek, azt persze nehéz megmondani, pontosan hány hajléktalan él Magyarországon, mivel nem készülnek felmérések a témában, így arról is csak közelítő adatok vannak, hogy hányan élhetnek az utcán Budapesten. A szakemberek 10-15 ezerre szokták saccolni a hajléktalanok számát.

A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata fogja össze és koordinálja a Budapesten és Pest megyében működő utcai szolgálatok munkáját, így nekik van a legjobb rálátásuk arra, mi is történik az utcákon a hajléktalan emberekkel.

Kártyás Irén, a diszpécserszolgálat vezetője a lapnak elmondta: azt tapasztalják, hogy évről évre egyre kevesebb hajléktalan van Budapest utcáin, sokan megöregedtek, meghaltak időközben.

A rendőrség tájékoztatása szerint pedig 2018. október 15-e óta, miután hatályba lépett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, javaslata, miszerint a hajléktalanság már elzárással is büntethető, csak 554 esetben intézkedtek a rendőrök a szabályok megsértése miatt. Ebből csak 17 esetben indult szabálysértési eljárás, 2018-ban és 2019-ben 7-7, 2020-ban 3, míg idén eddig egyetlen eljárás indult.

Miután a kormánypárti sajtóban, a Metropoltól az Indexig kész tényként kezelik, hogy az utóbbi években látványosan leromlott a főváros közbiztonsága, megkerestük a rendőrséget is, vajon a számok is ezt bizonyítják-e.

A rendőrség készségesen válaszolt a kérdéseinkre, mint írták, az adatok alapján a Budapesten regisztrált bűncselekmények számában csökkenő tendencia figyelhető meg.

„A 2019-2020-as év, illetve a 2021-es éve első hat hónapjának statisztikái alapján a IV. és a XII. Kerületi Rendőrkapitányság kivételével a BRFK minden kerületi rendőrkapitányságán csökkenés volt tapasztalható.”

2019-ben az Egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika alapján 43653 bűncselekményt regisztráltak, 2020-ben 35426-ot, míg 2021 első félévében 15322-t.

 

Aradi Péter / Tálos Lőrinc

Legnépszerűbb cikkeink