Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Még mindig rejtély, hogyan szabadult el a vírus

Létrehozva:

Fotó: STR / AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra sem tudja megállapítani, hogy a koronavírus állatokból vagy egy vuhani laboratóriumból származik-e. Amerika és Kína között egyre nagyobb a feszültség a vizsgálatok miatt.

A WHO szerint minden elmélet, amely a Covid-19 kitörésének eredetével foglalkozik, beleértve a laboratóriumi kiszivárgás lehetőségét is, „terítéken van”, de arra kéri a kínai tudósokat, hogy sürgősen végezzék el a saját vizsgálataikat, miután a héten a Fehér Házhoz eljuttatott, minősített amerikai titkosszolgálati jelentés még mindig nem tisztázta a járvány eredetét, főleg a Kínából származó információk hiánya miatt – írja a Guardian nyomán az Mfor.

Az amerikai hírszerzés vizsgálata, amit Joe Biden amerikai elnök 90 napja rendelt el, még mindig képtelen tisztázni, hogy az először Kína középen felbukkant vírus állatokból jutott az emberekbe, vagy egy vuhani kutatóintézetből szökött ki. Erre reagálva a kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin erősen kritizálta Washingtont, miszerint átpolitizálja a Covid-eredet kérdéskörét. „Az Egyesült Államok szerint hiányoznak a kínai információk. De ez csak ürügy, hogy elfedjék a hírszerzésük kudarcát az eredetkövetésben” – fogalmazott a kínai szóvivő.

A világszerte több mint 4 millió ember halálát okozó és egész gazdaságokat megbénító vírus eredetére fókuszáló vizsgálat egyre kuszább és bonyolultabb. A Guardian a Wall Street Journalra hivatkozva azt írja, hogy a probléma egy része a Kínából származó információk hiányából fakad. „Ha Kína nem fog hozzáférést biztosítani bizonyos adatokhoz, akkor a világ soha nem fogja megtudni az igazságot” – mondta egy hírszerzési tisztviselő.

A járvány kezdetén még széles körben elfogadták azt a hipotézist, miszerint a vírus denevérekben jelent meg, majd átjutott az emberre, még ha egy közvetítő fajon keresztül is. De tudósok sem denevérekben, sem más állatokban nem találtak olyan vírust, amely megfelel a Sars-CoV-2 genetikájának. Ezért a csalódott szakértők egyre inkább hajlanak arra az elméletre, miszerint a vírus egy denevér koronavírus-kutatást végző laboratóriumból szivároghatott ki Vuhanban, bár a kínaiak szerint ez a feltételezés az amerikai szélsőjobb propagandából ered. Szakemberek mindenesetre figyelmeztettek, hogy vészesen fogy az idő: a rejtély megoldásának lehetőségei gyorsan elillannak.

Mfor / PH

Legnépszerűbb cikkeink