Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Idén debütál a Hetedhét Kulturális Fesztivál

Létrehozva:

Fotó: Adrián Zoltán

Egymás sarkára lépnek Erzsébetvárosban a kulturális fesztiválok. A már hagyományokkal bíró Örkény Kert és Judafest mellé idén csatlakozik az önkormányzat által szervezett Hetedhét Kulturális Fesztivál is.

– Azért Beethoven VII. szimfóniáját fogja eljátszani az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével az Örkény Kertben, mert ez a VII. kerület – mondta Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója az Erzsébet Kultúrpiknik rendezvénysorozatot beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az immár 11 éves múlttal rendelkező, a tavalyi kihagyás után 10. alkalommal megrendezett Örkény Kert szeptember 4-én, szombaton várja a látogatókat a „füvesített” Madách téren. Fellép Csuja Imre, Palya Bea és – amint Mácsai Pál elmondta, az orvosok előtti tisztelgésképpen – a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara és még sokan mások.

Egy hétre rá, szeptember 11-én, 11 órakor kezdődik a Klauzál téren és tart este 10 óráig a Hetedhét Kulturális Fesztivál.

Az önkormányzat új, összművészeti eseményén koncertek, gyerekelőadások, irodalmi programok várják a nagyérdeműt. Fellépnek a kerület színházak – a Bethlen téri Színház, a Gang Színház, a Gólem Színház, a Spinoza Ház, a Fészek Művészklub, a Pesti Magyar Színház és az RS9 Színház – művészei mellett a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operettszínház szólistái, e mellett lesznek kézműves foglalkozások, bemutatók és vásár.

A JCC Budapest – Bálint Ház idén 14. alkalommal rendezi meg a Judafestet, amelynek központi témája idén a gasztronómia. Az esemény három napos, szeptember 24-e péntektől vasárnapig tart.

„Mi, zsidók két dologban vagyunk jók – evésben és beszédben. Ezért arra gondoltunk, e köré szervezünk egy eseményt!” – ajánlják az Egy étel – Egy történet című rendezvényt a szervezők, ahol – többek között – Dragomán György író, Fűszeres Eszter gasztroblogger és Péterfy Bori színész-énekesnő kedves ételeik történetét, melyet helyben el is készítenek.

A Judafesttel majdnem egyidőben, augusztus 27-én, bár más helyszíneken kezdődik a Zsinagógák hete rendezvénysorozat is az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szervezésében, méghozzá a Vörösmarty utcai zsinagóga újranyitó ünnepségével.

Augusztus 29-én, vasárnap látogatható az Újbudai Parkszínpadon a hagyományos sóletfesztivál, melyen fellép Alex Clare londoni születésű soul énekes-dalszerző, majd Nissim Black, amerikai haszid zsidó rapper. Ugyanezen a napon tartják az újbudai zsinagóga megnyitóját.

Legnépszerűbb cikkeink