Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Furcsa, de a budapestiek többségét nem különösebben zavarják a dugók

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Egy friss felmérés szerint hiába támadja a kormánypárti sajtó Karácsony Gergelyt a felújításokkal járó torlódások miatt.

A Medián és a 21 Kutatóközpont 1000 fős reprezentatív felmérése szerint a fővárosi dugókat okozó terelések az autósok harmadát-negyedét, a főleg tömegközlekedést használóknak csak hatodát-hetedét zavarják. A felmérést a HVG jelentette meg.

A pártok szerinti megosztás azért érdekes, mert a kormánysajtó hatalmas erővel próbálja sulykolni, hogy a dugók rosszak, a dugók elviselhetetlenek, és mindenről Karácsony Gergely tehet. A helyzet mégis az, hogy a kormánypárti válaszadóknak is csak a harmadát zavarják a felújítások. Az ellenzékiek közül még kevesebbeket foglalkoztatnak a torlódások, mindössze tizedük mondta azt, hogy zavaróak a dugók.

A Lánchíd, a Blaha és a rakpart felújítása tehát a fideszesek 30-37 százalékát, az ellenzékiek 10-11 százalékát, a pártnélküliek 28-29 százalékát zavarja.

A többség ráadásul azt mondja, szerinte azért van dugó, mert túl sokan járnak kocsival, ezzel a lakosság 58 százaléka ért egyet. Az állítással egyébként az autósok 45 százaléka is teljesen vagy inkább egyet ért, és csak 30 százalékuk utasította el.

Azzal szinte mindenki egyetért, hogy a megoldást a városi tömegközlekezdés és az elővárosi vasutak fejlesztése jelentené, előbbi állítással 89, utóbbival 85 százalék ért egyet. 58 százalék mondta azt, hogy a tömegközlekedés olcsóbbá tétele lenne a megoldás.

A kerékpársávok építését az ellenzékiek 52 százaléka, a kormánypártiak 27 százaléka támogatja.

A kutatás másik érdekessége, hogy ha a megkérdezetteknek hozzáteszik azt is, hogy az új kerékpársávoknak köszönhetően megnövekedett a bringások száma, akkor ellenzéki oldalon 62 százalékra, kormánypárto oldalon 43 százalékra nő a kerékpárutak támogatóinak aránya.

A felmérés szerint a felújítások és a felújításokkal járó dugók egyelőre nem befolyásolták jelentősen Karácsony Gergely főpolgármester népszerűségét, egy mostani választáson 47 százalék szavazna rá, 31 százalék pedig a Fidesz meg nem nevezett jelöltjét támogatná.

HVG

Legnépszerűbb cikkeink