Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Holnap kezdődik a Zsinagógák Hete

Létrehozva:

Óbudai Zsinagóga | Fotó: Merész Márton

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) augusztus 27. és szeptember 5. között kulturális, családi és hitéleti programokkal várja az érdeklődőket.

A szervezők tájékoztatása szerint a Zsinagógák hete augusztus 27-én a Vörösmarty utcai zsinagóga újranyitó ünnepségével kezdődik.

Az egykori pesti imaházakból csak alig maradt meg néhány, a Vörösmarty utca 55-beli viszont, bár meglehetősen pusztuló állapotban, de mégis egy valóságos zárványként várt a felvirágozására. A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség és az EMIH együttműködésének eredményeképpen a Torász Chájim újra eredeti fényében pompázik.

Ezt követi augusztus 29-én, vasárnap az egésznapos sóletfesztivál az Újbudai Parkszínpadon, melynek családi programjai a legszélesebb közönség érdeklődésére tarthatnak számot. A napot Alex Clare londoni születésű soul énekes-dalszerző, majd Nissim Black, amerikai haszid zsidó rapper koncertje zárja.

Ugyancsak 29-én tartják az újbudai zsinagóga megnyitóját. A nyitóünnepség szintén az Újbudai Parkszínpadon kezdődik, ahonnan az új tóratekercs utolsó betűinek beírása után a közösség tagjai együtt vonulnak át a zsinagógába.

A szervezők hozzátették: a főváros második világháború előtt utolsóként átadott, egykor impozáns, ezer embert befogadására képes zsinagógája a háború után gyülekezet nélkül maradt, majd a hatvanas évek második felében jelentősen átalakították és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) székháza lett. Az EMIH az épület 3. emeletén alakított ki újra imateret.

Az őszi ünnepek felvezetéseként a programsorozat keretében szeptember 2-án kívánnak tisztelegni a fennállásának 200. évfordulóját idén ünneplő Óbudai Zsinagóga előtt. Az EMIH és Óbuda Önkormányzata ebből az alkalomból írta ki tavasszal pályázatát, amelyet Hollós Csaba Mose Munz lajtorjája című színműve nyerte. Az esemény sorozat keretében látható színdarab rendezője Fodor Orsolya, főszereplői Szabó Sebestyén László és Mesés Gáspár.

A Zsinagógák hete programsorozat záróeseménye az átalakított és kibővített újlipótvárosi Zsilip központ megnyitója és az ott megrendezett családi nap.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink