Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa

Létrehozva:

Fotó: DPA / AFP / Ursula Duren

Ő volt „a Rolling Stones szívverése”.

Nyolcvanéves korában meghalt Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa – írta a BBC egy közleményre hivatkozva. A zenész kedden, családja körében halt meg egy londoni kórházban.

„Charlie gyöngéd férj, apa és nagyapa volt, emellett a Rolling Stones tagja, nemzedékének egyik legnagyobb dobosa” – olvasható a közleményben.

Mick Jagger és Keith Richards megosztott közösségi oldalán egy-egy képet Charlie Wattsról, a halálhírét viszont nem kommentálták külön. Ronnie Wood pedig csak annyit írt az Instagramon: „Nagyon fogsz hiányozni. Te vagy a legjobb.”

A gyászhír nem sokkal az után érkezett, hogy Charlie Watts szóvivője bejelentette augusztus elején, a zenész nem vesz részt a Rolling Stones őszi turnéján az Egyesült Államokban. Mint akkor közölték, Watts egy orvosi kezelésen esett át, optimisták a felépülését illetően, de jelenleg még pihenésre van szüksége.

A zenész betegségére egyik közleményben sem tértek ki. Korábban, 2004-ben torokrákot diagnosztizáltak nála.

A dobos 1963 januárjában csatlakozott Mick Jaggerhez, Keith Richardshoz és Brian Joneshoz, hozzájárulva ahhoz, hogy a mára legendássá vált Rolling Stones sikerei a Beatleséhez mérhetők.

Watts viszont mind a magánéletben, mind a színpadon más volt, mint a féktelen természetű Jagger vagy Richards. „Ő a Rolling Stones finom, nyugodt szívverése volt csaknem 60 éven keresztül” – áll a BBC nekrológjában.

A zenész valóban csendes, visszafogott természet volt. De Watts nemcsak a rivaldafényből, hanem a hedonista rock’n’roll életformából sem kért. Még azelőtt megnősült, hogy a Rolling Stones befutott, és haláláig feleségével, Shirley-vel élt vidéken. Egyébként a zenésznek voltak alkohol és drogproblémái a nyolcvanas években, de ezeken sikeresen leküzdötte.

Az, hogy Watts a nyugalmat szerette, egyáltalán nem azt jelenti, hogy unalmasan élt. Imádta a dzsesszzenét, a nyolcvanas évektől dzsesszfesztiválokon lépett fel, tanulmányozta az amerikai polgárháború történetét, fegyvereket gyűjtött, kutyákat és lovakat tartott, könyvet írt a szaxofonos Charlie Parkerről, jártas volt a képzőművészetekben, turnélogókat és lemezborítókat tervezett, többek között a Stones Between The Buttons című korongját – írja az MTI.

A Rolling Stone magazin 2016-ban minden idők 12. legjobb dobosának választotta meg.

„Megadja nekem a szabadságot, hogy repüljek a színpadon” – jegyezte meg róla egyszer Keith Richards.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink