Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor: Aki nem oltat, az nem ússza meg

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

„A negyedik hullám kopogtat az ajtón” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A miniszterelnök arra kér mindenkit, ha ismer oltatlan embert, győzze meg az oltásról.

„Mindenki vegyen rá legalább egy, eddig be nem oltott embert a családjában, a munkahelyén arra, hogy kérje a koronavírus elleni védőoltást, ötszáz beoltottból ugyanis egy fertőződik meg és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál” – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Mint magyarázta, ha mindenki még egy embert meggyőz, akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval.

„Mindenkit be tudunk oltani, 8 millió vakcina van a raktárainkban” – jelentette ki Orbán, hozzátéve: ha valaki jelentkezik, az egy héten belül biztosan megkapja az oltást.

A negyedik hullám ugyanis már itt kopogtat az ajtón.

„A legerőteljesebben és leghangosabban nem is a mi ajtónkon”, hanem a környező és a nyugat-európai országok ajtaján, de a tavalyi helyzethez hasonlóan Magyarországot sem fogja elkerülni a negyedik hullám.

„A negyedik hullám nem a beoltottakat fenyegeti, hanem az oltatlanokat” – emelte ki Orbán Viktor. Már sok adat rendelkezésre áll arról, hogy mennyire hatékony az immunizálás. Ötszáz beoltottból egy fertőződik meg és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál. Érdemes tehát bízni a vakcinákban. A vírussal szemben az oltás működik, a maszkviselés és az elkülönülés nem.

„Csak az oltás ment életet” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Aki nem oltatja be magát, az nem fogja megúszni a koronavírust.  

A kormány Orbán állítása szerint egész nyáron dolgozott, hogy felkészítse az országot a negyedik hullámra, folyamatosan üléseztek az operatív törzsek. Megszervezték az iskolai oltásokat, elindították a harmadik körös oltásokat, amire már több mint 170 ezren regisztráltak.

Mivel a tapasztalat az, hogy a maszkviselés hatékonysága csekély volt, a vakcináé viszont elsöprő erejű, szeptember 1-jétől újabb nagy oltás melletti kampányt indítanak.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink