Connect with us

Magyarország

Az influenza elleni oltás is segíthet a koronavírus ellen

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Egy friss kutatás eredményei szerint legalábbis alacsonyabb az esélye a súlyos állapot kialakulásának.

A kutatók több mint 74 ezer brit, amerikai, olasz, német, izraeli és szingapúri koronavírusos beteg elektronikus adatait elemezték. Arra jutottak, hogy akik a megfertőződésüket megelőző fél évben megkapták az influenza elleni védőoltást, azoknál kisebb eséllyel alakul ki komoly egészségügyi komplikáció a koronavírusos megbetegedés kapcsán – írja az ABC News nyomán az Infostart. 

Akik nem voltak influenza ellen oltva, 20 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek intenzív osztályra, mint oltott társaik, és 58 százalékkal nagyobb eséllyel kellett sürgősségi ellátást igénybe venniük. 45 százalékkal gyakrabban alakult ki esetükben szepszis, a stroke esélye is akár 58 százalékkal magasabb volt és a mélyvénás trombózis kialakulásának esélye is 40 százalékkal nőtt meg esetükben. Az influenza elleni oltás és a koronavírusban történő elhalálozás között nem találtak összefüggést – tudatták.

Ez az eredmény megerősíti azokat a korábbi kutatási eredményeket, amelyek az influenza elleni oltás felvételéhez jobb kimenetelt társítottak koronavírusos megbetegedés esetén. Azok a kutatások sem szolgáltattak azzal kapcsolatos adatot, hogy ez az oltás védene a koronavírusos halálozással szemben.

Arra nincsenek adatok, hogy az influenza elleni oltás védene a koronavírussal történő megfertőződéssel szemben. Valószínű ugyanakkor, hogy az oltást felvevők jobban figyelnek egészségükre, így esetükben eleve alacsonyabb a betegség kockázata. Az influenza elleni oltás szezonról szezonra változó összetételű az éppen aktuális törzseknek megfelelően, így azt nem tudhatjuk, hogy a következő szezonban használt vakcina is hasonló hatást nyújt-e. Az adatok értelmezését befolyásolhatja, hogy az elektronikus betegadatokat minden ország másképpen gyűjti – írták.

Legnépszerűbb cikkeink