Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bill Clinton 75 éves

Létrehozva:

Ma ünnepli 75. születésnapját Bill Clinton, az Egyesült Államok 42. elnöke, akinek még a nőügyeit is megbocsátotta az amerikai közvélemény. Két ciklust töltött a Fehér Házban, népszerűsége azóta sem kopott meg. 

Clinton 1946. augusztus 19-én William Jefferson Blythe III néven született az Arkansas állambeli Hope városában. Édesapját nem ismerhette: William Jefferson Blythe Jr. fia születése előtt három hónappal autóbalesetben meghalt. Négyéves koráig anyai nagyszülei nevelték, édesanyja csak 1950-ben vette magához, amikor újra férjhez ment Roger Clinton autókereskedőhöz. A későbbi elnök hivatalosan tizennégy éves korában vette fel nevelőapja családnevét.

Az első duplázó demokrata

1974-ben elindult a képviselő-választáson, de vereséget szenvedett. Két évvel később Arkansas állam legfőbb ügyészévé választották, 1978-ban kormányzó lett. Mivel népszerűtlen döntéseket is hoznia kellett, nem választották újra, de 1983-ban visszaszerezte pozícióját.

Már 1988-ban elnök szeretett volna lenni, de a Demokrata Párt konvenciója nem fogadta lelkesen. Négy évvel később saját hibáiból okulva, felkészültebben vágott neki a választási küzdelemnek, és megnyerte az előválasztásokat, majd a republikánus George H. W. Bush-sal szemben az elnökválasztást is, így 1993 januárjában az Egyesült Államok 42. elnökeként foglalhatta el hivatalát.

Tető alá hozta az oslói palesztin-izraeli megállapodást és a délszláv háborút lezáró daytoni békét. 1996-ban – ellenállva a republikánus többségű törvényhozásnak – nem írta alá a költségvetési törvényt, kitartott saját költségvetési terve mellett. A kelet-közép-európai térségben a NATO-bővítés volt a legnagyobb külpolitikai eredménye. Abban az évben újraválasztották, így 1997 januárjában második terminusát kezdhette meg, amire Franklin D. Roosevelt óta nem volt példa a demokrata elnökök között. Második ciklusa végéhez közeledve még tett egy sikertelen kísérletet a palesztin-izraeli konfliktus megoldására.

Paula, Monica, Hillary

Elnöki pályájára több magánéleti árnyék vetült. Amikor egy Paula Jones nevű nő szexuális zaklatás miatt pert indított ellene, az ügyben felvetődött a fehér házi gyakornok Monica Lewinsky neve is. Clinton eleinte tagadta kapcsolatukat, de később a nyilvánvaló bizonyítékok miatt kénytelen volt azt elismerni. Az Egyesült Államok történetében második alkalommal beindult az alkotmányos vádeljárás (impeachment), nem a házasságtörés, hanem a hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt, de végül felmentették.

2001-ben megalapította a globális kérdésekkel foglalkozó Clinton Alapítványt, amely 2013-tól Bill, Hillary és Chelsea Clinton Alapítvány néven folytatja tevékenységét. Az Indiai-óceánon keletkezett 2004-es szökőár okozta pusztítás után az ENSZ segélyezési erőfeszítésekért felelős különleges megbízottjának nevezték ki, 2013-ban Elnöki Szabadság Érdemérmet kapott. 2016-ban Bill Clinton aktív szerepet vállalt felesége elnökjelölti kampányában. Hillary Clinton lett az első nő, aki az Egyesült Államok egyik nagy pártjának elnökjelölti listáját vezette, de végül elvesztette a választást a republikánus Donald Trump ellenében.

mti/ph

 

(Kiemelt képünkön Bill Clinton a párizsi Elysée Palotánál 2019. szeptember 30-án. / Fotó: Julien Mattia / Anadolu Agency (Photo by Julien Mattia / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink