Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Zöld szuperblokkal kísérleteznek Bécsben 

Létrehozva:

Barcelonai minta alapján szuperblokkot hoznak létre Bécs 10. kerületében, Favoritenben.

Hamarosan csak az ott lakók, a mentőegységek és a szemétszállítók hajthatnak be Bécsben a Gudrunstraße – Leebgasse – Quellenstraße – Neilreichgasse közti területre. Itt alakítják ki ugyanis az osztrák főváros első szuperblokkját, melyet bécsiesen Supergrätzlnek neveznek – írja Bécs város Külképviseleti Irodájának közleménye nyomán a Telex.

Ehhez a barcelonai szuperblokk koncepcióját gondolták újra. Az átalakítások célja, hogy az itt lakókat egy sokkal kellemesebb lakókörnyezet fogadja: zöldítéssel, valamint különböző árnyékolási és hűsítési megoldásokkal ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait és csillapítják a forgalmat a több háztömbre kiterjedő területen.

A kísérlethez azért erre a városrészre esett a választás, mert a sűrűn beépített terület nyaranta izzik a forróságtól, ráadásul nagyon sokan laknak itt, így több szabad területre van szükség.

Emellet a közlekedésbiztonságot is javítani szeretnék a közelben található számos iskola és óvoda miatt. A cél, hogy a gyerekek egyedül is teljes biztonságban sétálhassanak vagy biciklizhessenek az iskolába.

A kísérleti projektbe a lakosságot is bevonják, az első tájékoztató rendezvények ősszel lesznek, a tesztidőszak 2022 nyarán kezdődik.

A barcelonai szuperblokk-projekt 2018-ban indult, két helyszínen. Az első a Poblenou negyedben valósult meg 9 épületblokk bevonásával, a második pedig a Sant Antoni elnevezésű környéken, ahol a helyi népszerű piac átrendezése, újratervezése állt a középpontban.

A projekt célja, hogy a gyalogosok érdekeit helyezze előtérbe az autós forgalommal szemben, és ezt a terek átalakításával valósítják meg. 

Itthon Újlipótvárosban született hasonló kezdeményezés. Ahhoz, hogy a forgalmi rend és a közterek, az utcák funkciója átalakuljon, 2016-ban létrejött az Újlipótváros-Szuperblokk nevű csoport. A megvalósulás azonban még várat magára, teszi hozzá a Járókelő.hu.

járókelő.hu/telex/ph

(Kiemelt kép: Josep LAGO – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink