Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Oltás az iskolákban

Létrehozva:

Az iskolakezdés közeledtével az iskolákban is lehetőséget biztosítanak a 12 év feletti diákok oltására azoknak, akik valamilyen oknál fogva az interneten nem tudnak időpontot foglalni. A 12-17 éves korosztályban eddig majdnem 200 ezren regisztráltak oltásra és 162 ezren (81%) már meg is kapták azt – tudatta a kormány.

Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermekek beoltásának. Emellett augusztus 30. és 31., valamint szeptember 2. és 3. napokon az iskolákban is lesz oltási akció. 

A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást, és augusztus 25-ig vissza kell jelezniük az iskoláknak, hogy kérik, vagy nem kérik a gyermeküknek az oltást. 

Az iskolák ez alapján összesítik az oltási igényeket, és a létszám alapján, a tanuló saját iskolájában vagy egy közeli iskolában lesz kijelölve az oltás helyszíne – erről a szülők az oltás pontos időpontjával együtt külön értesítést fognak kapni.

Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők emailben megkapják. 

Az első oltás után 3 hét múlva adják be a második oltást ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.

A diákok oltása Magyarországon május óta zajlik. Elsőként a 16-18 év közötti korosztály, majd a 12-15 év közötti korosztály számára lett elérhető. 

A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen – hívta fel a figyelmet a kormány.

Hozzátették: nem kell feltétlenül megvárni az iskolai oltást, hiszen a gyermeket továbbra is könnyedén lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu holnapon, majd automatikusan időpontot lehet foglalni a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu honlapon. 

Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, TAJ-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia.

Ugyanez azokra a pedagógusokra és más iskolai dolgozókra is igaz, aki esetleg még nem kérték az oltást. A már korábban beoltott pedagógusok és iskolai dolgozók pedig akár már a harmadik oltásra is tudnak időpontot foglalni. 

koronavirus.hu/ph

(Kiemelt kép: MÓNUS MÁRTON – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink