Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Iskolabezárásokra készülnek a szülők

Létrehozva:

A magyar szülők több mint háromnegyede arra számít, hogy a koronavírus negyedik hulláma várhatóan újabb iskolabezárásokhoz vezet és a diákok ismét visszakényszerülnek a digitális oktatásba – derül ki egy országos felmérésből. 

A megkérdezett szülők 79 százaléka szerint biztosan lesz átmeneti ideig digitális oktatás Magyarországon a járvány újabb hulláma miatt, illetve valószínűleg nem elkerülhető, hogy az iskolák átmenetileg bezárjanak, hiába oltja a kormány május óta a 12 év felettieket is – derült ki egy, a Media Markt által megrendelt felmérésből. 

A megkérdezettek mindössze 11 százaléka véli úgy, hogy nem lesz szükség a digitális oktatásra való átállásra. A közvéleménykutatásból kiderül, hogy nemcsak a fővárosban, hanem az ország teljes területén számítanak az iskolák átmeneti bezárására és az offline oktatás felfüggesztésére.

A megkérdezettek 54 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a gyerekek a személyes oktatási formát részesítik előnyben. Mindössze 23 százalék vélekedett úgy, hogy a diákok szívesebben tanulnak digitális keretek között és 17 százalék pedig úgy gondolja, hogy a diákok egyformán szeretik a két oktatási formát. 

A szülők szempontjából is hasonló a megítélés, hiszen 61 százalék úgy érezte, hogy a személyes oktatás több előnnyel járt számára és mindössze 18 százalék nyilatkozott úgy, hogy a digitális oktatás volt előnyösebb számára, mint szülő. A válaszadók 9 százaléka nem tapasztalt különbséget a két oktatási forma között.

A felmérés rámutatott, hogy a magyar családok közel egyharmadának gondot okozna, ha újra digitális oktatást vezetnének be az iskolákban, mert az otthoni műszaki eszközök száma vagy minősége nem megfelelő ahhoz, hogy a gyerekek be tudjanak kapcsolódni a digitális tanórákba.

A válaszokból az is kiderül, hogy a leginkább hiányzó műszaki eszköz a laptop (35%), ezt követi az internet jelerősítő (22%), a nyomtató (19%), az asztali számítógép (17%), valamint a különböző tartozékok (17%).

Az üzletlánc forgalmi adataiból kiderül, hogy kiugróan megnövekedett az érdeklődés az otthoni munkavégzéshez és tanuláshoz is köthető termékek iránt. Tavaly a pandémia első, majd a második hulláma kezdetén többszörösére nőtt ezeknek az eszközöknek a forgalma. Idén augusztusban is megélénkült az IT-termékek iránt a kereslet, mindent keresnek az emberek: laptopot, és nyomtatót, monitort, tabletet és kamerát. 

portfolio/ph

(Kiemelt kép: BALÁZS ATTILA – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink