Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Galla Miklós nem engedi a Karinthy-gyűrűt

Létrehozva:

A zenész/humoristától június elején vonták vissza a Karinthy-gyűrűt az indoklás szerint azért, mert méltatlanná vált rá.

Gallát még februárban értesítették, hogy időn ő kapja a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek és előadóinak járó elismerést, azonban júniusban egy levélben arról írtak, hogy „közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével”.

A humorista már csak azért is értetlenül állt a döntés előtt, mert nem sokkal korábban az M5 csatorna portréinterjút is csinált vele, a levél kiküldése előtt még ő konferálta fel a Rádiókabarét. Galla akkor azt mondta, hogy egy MTVA-beli informátora szerint azért utasíthatták el, mert politikai körökben az az álhír terjedt, hogy csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához. „A politika ártatlan áldozatává váltam” – nyilatkozta az Indexnek.

Galla most nyílt levelet írt a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójához, Dobos Menyhérthez és az MTVA szakmai kuratóriumához.

„Ezúton kívánom felhívni a figyelmüket, hogy a Karinthy-gyűrű tőlem történő visszavonása teljesen igaztalan, bizonyíthatatlan vádak alapján történt. Semmiféle nyilvános meztelenkedésben nem vettem részt. Egy huszadrangú színészecske gyártott hamis bizonyítékokat ellenem. A tehetségtelenség bosszúja a tehetség ellen.

A vádaknak semmilyen valóság alapjuk nincs. Rágalmak. Önök ezeket anélkül fogadták el, hogy engem megkérdeztek volna. Az értékrendem teljesen összeegyeztethető bármilyen európai, kulturált és magas művészi színvonalú értékrenddel. A múltam ugyanolyan makulátlan és hófehér, mint a jövőm. Humorista vagyok, színész, zeneszerző, dalszövegíró, színházi rendező és absztrakt festő.

Kérem, adják át a nekem jogosan járó, negyven év munkájával kiérdemelt Karinthy-gyűrűmet, és tegyék lehetővé, hogy ismét szerepelhessek a Közmédia rádiós és televíziós műsoraiban. Köszönöm” – írta Galla Miklós.

A döntés után egyébként többek között Kőhalmi Zoltán, a Karinthy-gyűrűre már korábban érdemes humorista is kiállt Galla mellett, és egy nyílt levelet írt Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának, amiben azt javasolta, hogy világítsák át az eddigi összes díjazott értékrendjét és szellemiségét, nehogy megbújjon közöttük egy érdemtelen.

aradi péter

(Kiemelt kép: MOHAI BALÁZS – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink