Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Meghalt Gerd Müller

Létrehozva:

Minden idők egyik legeredményesebb csatára vasárnap, hetvenöt éves korában távozott az égi grundra. A klubhűségéről is híres labdarúgó neve eggyé vált a Bayern Münchennel, amely Müllerrel a támadósorában élte talán legfényesebb időszakát.

A Bayern München és a német válogatott nagyszerű csatára a bajor klub színeiben 607 tétmérkőzésen 566 gólt szerzett, a Bundesligában pedig 427 meccsen 365 gólig jutott, amivel toronymagasan a legeredményesebb – emlékeztet rá a halálhírről beszámoló megemlékezésében a bajor klub. 

Müller a német bajnokságban hétszer volt gólkirály. A válogatottban, mellyel 1972-ben Európa-, 1974-ben pedig világbajnok lett, 62 összecsapáson 68 találatot ért el.

Az egykori Nyugat-Németországban a „nemzet bombázójajént” emlegetett világklasszis háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK, a Bajnokok Ligája elődje) és egyszer Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK). Négyszeres német bajnok és négyszeres kupagyőztes, 1970-ben ő érdemelte ki a legjobb európai futballistának járó Aranylabdát.

Visszavonulása után is a Bayern München kötelékében maradt, hosszú ideig az utánpótlással foglalkozott. 

Herbert Hainer klubelnök megrendülten és szuperlatívuszokban beszélt a legendás futballistáról: „Ő volt minden idők legnagyobb csatára. A Bayern ma nélküle nem lenne az a klub, amelyet mindannyian szeretünk. Az emléke örökre velünk marad”. Véleményéhez csatlakozott Oliver Kahn ügyvezető is: „Igazi legenda volt, utolérhetetlen eredményekkel, amelyek mindig ott maradnak a Bayern és a német labdarúgás történetében.”

Peter Peters, a Német Labdarúgó Szövetség megbízott elnöke minden idők legjobb csatáraként emlékezett meg Müllerről.

Enrico Albertosi, az olasz válogatott korábbi kapusa, aki az 1970-es világbajnokság elődöntőjében két gól kapott a csatártól, elmondta: „Igazi fenevad volt. A tizenhatoson belül semmit sem bocsátott meg, a legkisebb hibát sem engedhettük meg magunknak. Mindig készen állt a gólszerzésre” – mondta róla Enrico Albertosi, az olasz válogatott korábbi kapusa, akinek az 1970-es világbajnokság elődöntőjében két gólt vágott.

A korábbi angol válogatott Gary Lineker a példaképeként emlegette a német gólzsákot: „Gyerekként imádtam nézni, rengeteget tanultam tőle. Azóta sem láttam senkit, aki ilyen veszélyes lett volna a büntetőterületen belül.”

Gerd Müller évek óta Alzheimer-kórral küzdött.

mti/ph

(Kiemelt kép: SVEN SIMON – DPA VIA AFP)

Legnépszerűbb cikkeink