Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Éjszakai oltás Izraelben

Létrehozva:

Már éjszaka is oltanak Izraelben, miközben megtelnek a kórházak a Covid-19 betegekkel – jelentette a helyi sajtó vasárnap.

Szombaton este 8-tól hajnali 4-ig először, még kísérleti jelleggel működni kezdett a mentőszolgálat éjjeli oltókocsija, amely Tel-Aviv központjában várta az oltatlanokat, illetve az ötvenedik életévüket már betöltötteket. Százak álltak sorba az oltásért, és a siker nyomán Naftali Bennett miniszterelnök elrendelte, hogy már vasárnaptól tíz városban lehessen oltakozni munka, vagy a szórakozóhelyek meglátogatása után, éjszaka.

„Ezekben a napokban, amikor napról-napra emelkedik a fertőzések száma, kiemelten fontosnak tartjuk az oltási akciót és az oltás hozzáférhetővé tételét időpontkérés nélkül, díjmentesen” – mondta a Times of Israel című angol nyelvű izraeli lapnak az első éjjeli mobil oltóállomás vezetője, Eli Bin.

Bennett a Facebookon mutatta be kormánya tervét a sokkal fertőzőbb delta vírusváltozat leküzdésére. „Célunk megőrizni Izrael polgárainak egészségét és az izraeli gazdaság jövőjét. Izrael polgárainak megélhetése egyben életük védelmét is jelenti. A kormánynak az lenne a legegyszerűbb, ha bejelentené a zárlatot, majd pénzt utalna a bezárt vállalkozásoknak és az otthon ülő alkalmazottaknak. A zárlat politikájának azonban rettenetes ára van” – mondta,  emlékeztetve  arra, hogy az előző zárlatok költsége 200 milliárd sékel (közel 20 000 milliárd forint) volt.

A korábban hadrendbe állított ezer katonán felül az izraeli hadsereg további több száz elsősegélynyújtásra kiképzett tartalékost fog behívni, hogy segítsék az oltási erőfeszítéseket, a kontaktkutatást, és az otthoni kezeléseket a kórházakra nehezedő terhelés csökkentése érdekében. 

A két hete kezdődött új oltási kampányban az 50 év fölöttiek közül már 866 ezer 315-en megkapták  a harmadik oltást, ami az ország lakosságának 9,37 százaléka. December vége óta Izrael 9,3 millió lakosából eddig 5 millió 841 ezer 218-at (ők valamennyien tizenkét évesnél idősebbek) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,81 százaléka.

mti/ph

(Kiemelt kép: MENAHEM KAHANA – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink