Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Így regisztrálhatnak oltásra a 12 éven felüliek

Létrehozva:

Egy fiatalt beoltanak Békéscsabán | Fotó: MTI / Rosta Tibor

Európában elsőként Magyarországon kezdődött meg a 12 év feletti gyermekek regisztrációja és oltása még júniusban. A 12-17 éves korosztályban eddig közel 200 ezren regisztráltak oltásra, és 162 ezren már meg is kapták azt.

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, ezt a legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg – közölte a kormány. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra vagy a háziorvoshoz, de az oltás a házi gyermekorvosnál is kérhető. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.

A gyermek regisztrációját a szülőnek van joga elvégezni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, TAJ-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia.

Pontos és hiánytalan adatok esetén a regisztrációt néhány napon belül érvényesítik, és mint minden más érvényesen regisztráló, a gyermeküket beoltatni kívánó szülők is automatikusan tudnak online időpontot foglalni kórházi oltópontra az eeszt.gov.hu honlapon. Ez esetben a regisztrált gyermek TAJ-számával tudnak belépni az időpontfoglalóba. A háziorvos és a házi gyermekorvos is olthatja ezt a korosztályt, ha praxisában összegyűlik annyi oltandó gyermek, amellyel egy ampulla vakcina kinyitása esetén nem megy kárba az oltóanyag.

A kormányzati portálon az kérik, hogy az oltás időpontjára vigyék magukkal a kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot! Ez a kormányzati koronavírus-tájékoztató portálról letölthető. Ha valaki valamilyen oknál fogva nem tud interneten időpontot foglalni, akkor augusztus végén, szeptember elején az iskolákban is lesz oltási lehetőség a 12 év felettieknek. Erről a szülők időben tájékoztatást fognak kapni.

Természetesen a gyermekek oltása is önkéntes, és arról a szülőnek van joga dönteni. Kérdés esetén javasolják, hogy a szülő kérje ki a háziorvos, a házi gyermekorvos vagy a gyermek kezelőorvosának véleményét is.

A 12 év alatti gyerekeket továbbra sem lehet oltani és regisztrációjukat sem fogadják el. A 18 évet betöltött fiatalok regisztráció után ugyancsak automatikusan tudnak időpontot foglalni maguknak oltásra, ők több vakcina közül is választhatnak, és ha már legalább 4 hónap eltelt a második oltásuk óta, akkor a harmadik oltásukat is lefoglalhatják.

Legnépszerűbb cikkeink