Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kezdődhet a Mexikói úti P+R parkolóházak tervezése

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Legalább 1500 és jobb helyen lévő parkolóhellyel tehermentesítené a Városligetet és Hungária körúton belüli részeket az autóforgalomtól az M3-as bevezető végcsomópontjához tervezett két parkolóház.

Egy újabb lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz a Mexikói út P+R parkolóházak építése. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) ugyanis megkötötte a tervezésről szóló szerződést a Közti Zrt.-vel nettó 624 millió forint értékben – jelentette be közösségi oldalán Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója.

„A parkolóházak az utolsó bástyát jelentik majd a jelenleg még a Ligetbe és a Ligeten át a belvárosba tartó autóforgalom mérséklésére” – írta posztjában.  

A tervezési munka 2023 nyaráig tart, csak utána kezdődhetnek a munkálatok. A projektet teljes egészében a központi költségvetés finanszírozza.

A feladat az elsősorban az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára összesen legalább 1500 férőhelyes új P+R-parkolóházak tervezése az M3 autópálya-bevezető – Hungária gyűrű – Mexikói út csomópontjában, a Mexikói úti Kisföldalatti-végállomásnál. A külső kerületekből és az észak-pesti elővárosokból érkezők így sokkal könnyebben válthatnak majd az autóról kisföldalattira, villamosra vagy trolibuszra, sőt a jövőben akár vasútra is – írja posztjában Vitézy.

Az előzetes vizsgálatok alapján két helyszínre esett a választás. Az egyik a Mexikói úti busz- és trolimegállónál ma is P+R-ként használt terület az M1 kisföldalatti végállomásánál, a másik az M3-as felüljáró alatt, annak ágai között található.

A P+R funkció mellett a Városliget autómentesítésében is szerepet vállalnának a parkolóházak, melyekben hétköznap elsősorban az ingázók, hétvégén, nagyobb rendezvények idején a Városligetbe látogatók hagyhatják majd az autóikat.

Legnépszerűbb cikkeink