Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lionel Messi: a melléknevesült futballista

Létrehozva:

Messi a 2019-es Aranylabdával | Fotó: AFP / Franck Fife

Összegyűjtöttünk 10 fontos tudnivalót az argentin zseniről. 

Az olimpia végjátékában az egész sportvilágot megrázta a hír, hogy Lionel Messi ténylegesen elhagyja együttesét, az FC Barcelonát. A világklasszis játékos egy, a Real Madrid drukkereket is megríkató sajtótájékoztatón, könnyek között jelentette be: ennyi volt. Mi sem mehetünk el szó nélkül az elmúlt 21 év mellett.

  1. Lionel Andrés Messi Cuccittini néven született 1987. június 24-én, Argentína középső részén, Rosarióban Jorge Horacio Messi és Celia María Cuccittini gyermekeként. Három testvére van, két bátyja és egy húga: Rodrigo, Matías, illetve María Sol. Ötévesen kezdett el futballozni egy helyi, Grandoli nevű csapatban, ahol apja volt az edző.
  2. Messi sosem a magasságával tűnt ki csapattársai közül. A 170 cm magas focista egy ritka betegségben szenved. Gyerekkorában diagnosztizálták nála, hogy növekedésihormon-hiányban szenved. Ez a kór nagyjából 20 millióból 1 embert érint. A betegségre van megfelelő kezelés, de az átlagember számára szinte megfizethetetlen. A Barcelona felajánlotta, hogy állja a kezelés költségeit, ha Messi csatlakozik a klub ifiakadémiájához. 
  3. Messi 2009-2019 között hatszor is megkapta az Aranylabdát, ezzel egyedüli rekorderként áll az örökranglista élén. Rajta kívül csak élete legnagyobb ellenfelének sikerült háromnál is többször elhódítani az egyéni elismerést: Cristiano Ronaldo „mindössze” 5 trófeával dicsekedhet. Az egyéni elismerések jelzik, hogy minden idők egyik legnagyobb játékosa. Sokszor Diego Maradona utódjaként emlegették, aki maga is így hivatkozott Messire. 
  4. Messinek túl sok köze nincs Magyarországhoz, de minden futballrajongó legalább egyszer látta, ahogy Messi élete első felnőtt válogatott mérkőzésén szerepelt. 2005. augusztus 17-én, Budapesten a zöldfülű Lionel Messi csereként állt be Lisandro Lopez helyére a 64. percben. Majd 47 másodperccel később Vanczák Vilmos lekönyökléséért ki is állították. Valószínűleg ő sem így akart bemutatkozni a felnőtteknél, de későbbi teljesítményével feledtetni tudta a magyar fővárosban történteket. Ez volt egyébként élete első és egyben utolsó piros lapja. 
  5. Messi csupán 24 évesen már a csúcsra ért: 2012-re minden versenysorozatban gólkirállyá vált a Barcelona örökranglistáján. Ehhez 8 szezonra volt szüksége és az 57 éve regnáló César Rodríguezt előzte meg. A rekordot stílusosan egy mesterhármassal döntötte meg.
  6. Ő az első olyan játékos, aki egymás után háromszor szerezte meg az európai Aranycipő díját. Az argentint egyébként saját bevallása szerint sosem érdekelték annyira az egyéni díjak, mint a csapatban elért eredmények.
  7. Úgy látszik mindenkinek van egy csodatévő Nagyija. Az Aranylabdás játékos sokat mesélt gyerekkoráról és arról, hogy mennyire hitt benne a nagymamája. Még szakmai tanácsokkal is ellátta unokáját, és több edzőt is meggyőzött, hogy próbálják ki az ifjú tehetséget. Ezt a fiatal zseni remek teljesítményével hálálta meg. Messi 11 éves volt, amikor elveszítette nagymamáját, de sosem feledkezett meg arról a szeretetről és támogatásról, amit tőle kapott: minden egyes gólját a Nagyinak ajánlja fel, és a háló zörrenése után a tömeg morajlása helyett is az ő biztató hangját hallja. 
  8. A lehetetlen nem létezik, legalábbis, ha Lionel Messi vagy. A Barcelona argentin galaktikusát spanyol nyelvújítók páratlan elismerésben részesítették: egy Messitől származtatott melléknév került be az értelmező szótárakba, az ún. „inmessionante”. A szónak két jelentése is van: „A futball legmagasabb szinten való művelése és határtalan fejlődési képesség.” Másrészről: „A futballtörténelem legjobb játékosa.”
  1. Messi nem csak a pályán remekel, de a magánéletben is kiváló ember. Sosem felejtette el, hogy honnan jött, és már 2010 óta az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának (UNICEF) nagykövete.  2007-ben ellátogatott egy gyermekeknek fenntartott hospice házba, ami akkora hatással volt rá, hogy egyből megalapította saját alapítványát. Ezzel orvosi kutatásokat és központokat támogat szinte a világ minden táján. 
  2. Fiatalon is mindig argentin lányokkal vette körbe magát a futballcsillag, 2009 januárjában pedig azt nyilatkozta: „Van egy barátnőm, aki Argentínában él. Boldog vagyok és kiegyensúlyozott”. Ez a bizonyos barátnő a szintén rosariói születésű Antonella Roccuzzo.

Első gyermekük, Thiago Messi Roccuzzo 2012-ben született meg. A második, Mateo Messi Roccuzzo 2015-ben látta meg a napvilágot, harmadik fiukat, Ciro Messi Roccuzzót pedig 2018-ban hozta világra Antonella.

Legnépszerűbb cikkeink