Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Köves Slomó: Jövőre megnyílik a Sorsok Háza

Létrehozva:

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Magyarország egyik legnépszerűbb YouTube-csatornájának, a Partizánnak a vendége volt Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. 

Köves többek között spirituális ébredéséről is beszélt Gulyás Mártonnak, illetve arról, hogyan vált egy ateista család gyermekeként Magyarország egyik legismertebb zsidó vallási vezetőjévé. A zsidóság fogalmát is tisztázta az őt kérdező riporternek. Az interjúban szó esett a jövőre megnyíló Sorsok Háza múzeumról is, amely Köves Slomó szerint azért nagy lehetőség a magyarországi zsidóság számára, mert annak keretében végre a magyar zsidók kaptak lehetőséget arra, hogy bemutassák a történteket. 

A múzeummal kapcsolatban Köves Slomó elmondta, hogy számos szakértőt kértek fel a minél szélesebb perspektíva kialakítása érdekében. A rabbi hozzátette, hogy voltak olyanok is, akik kezdetben elfogadták a felkérést, majd elutasították azt. Köves Slomó egyébként a projekt vezetője. A holokausztot bemutató intézmény a rabbi elmondása szerint 2022-ben fogja megnyitni kapuit. Saját szerepét a következőképp jellemezte az EMIH vezetője: „Az én felelősségem, hogy létrejöjjön valami, ami hiteles a zsidó közösség, a magyar többségi társadalom és az idelátogatók számára, és elfogadható.”

Köves Slomó életéről is sok mindent megtudhatunk a beszélgetésből. Például, hogy már fiatal korában élénken érdeklődött a filozófia és a vallások iránt, az Oberlander Baruch ortodox rabbival való találkozása pedig mérföldkő volt életében, hiszen ekkor lépett rá arra az útra, ami ő magát is zsidó vallási vezetővé tette. Az interjúból azt is megtudhatjuk, milyen körülmények között tanulmányozta a Tórát, a Zohárt, miként ismerte meg a zsidó misztikus tanításokat, miközben filozófiai szövegek százait dolgozta fel.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink