Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A videojáték-filmek megváltója

Létrehozva:

Jelenet a filmből | Forrás: Fórum Hungary

Recenzió a Fórum Hungary által forgalmazott Free Guy című filmről.

Az idén nyáron biztosan nem lesz hiány blockbusterekből, a járvány hatására ugyanis tetemes mennyiségű film torlódott fel a forgalmazóknál, megjelenésre várva. Az egyik ilyen a Ryan Reynolds főszereplésével készült Free Guy, aminek minden lehetősége megvan, hogy javítson a videojáték-mozik renoméján: a Ready Player One óta ez a leglátványosabb, legszórakoztatóbb mozifilm a virtuális valóságról.

A film a Free City videójáték világában játszódik, ami nem kis hasonlóságot mutat napjaink egyik legnépszerűbb játékával, a Fortnite-tal. Itt az előre beprogramozott (MVP) karakterek tengerében kedvükre fosztogathatnak, kegyetlenkedhetnek a szórakozni vágyó gamerek, egészen addig, míg a játék egyik szereplője, Guy (Ryan Reynolds) egy programozási hiba hatására öntudatra nem ébred, és rendet nem tesz a számára nagyon is valóságosnak ható, mégis száz százalékig mesterséges világban. A popkulturális utalásokban bővelkedő mozi főszereplője azonban nem emelkedik olyan filozofikus magasságokba létezését illetően, mint Jim Carrey a Truman showban, a film elsődleges fókusza ugyanis egyértelműen a szórakoztatás. 

Mégpedig az a fajta szórakoztatás, amivel a negyven feletti korosztály nem igazán fog tudni azonosulni, sőt a tízen-huszonéveseken kívül talán senki érdemben. A film ezzel kezdettől fogva tisztában is van, és nem kíván olyan közönséget bevonzani, akiknek magyarázni kell, mi miért történik a vásznon és milyen szlenget miért használnak. Ellenben a fiatalokat rengeteg háttérben meghúzódó húsvéti tojással és videojátékos utalással szórakoztatja. 

A film a szórakoztatás mellett komoly kritikát fogalmaz meg a videojáték-ipar pénzéhességével és a programozók túlterheltségével szemben is, valamint azt is bemutatja, hogy egy-egy gamer tematikájú YouTube-csatorna hogyan képes formálni egy teljes közösség véleményét. 

A Free Guy hihetetlenül látványos akciójelenetekben is bővelkedik, de ami talán még ennél is fontosabb: irányt mutat a videojáték-adaptációknak, milyen irányba is kellene elindulni, ha sikereket akarnak elérni. A komoly drámákon kívül ugyanis nagyon hiányzik a hasonló tematikájú filmekből az önirónia. Jodie Comer (Millie) és a Stranger Thingsből ismert Joe Keery (Klavi) egy valóban releváns érzelmi szálat is képes behozni a filmbe, Taika Waititi pedig egyszerűen fürdőzik a nárcisztikus pénzember szerepében – még ha a magyar fordítás nem is mindig segíti őt ebben. A Free Guy parádés, sokszor a politikai korrektségnek görbe tükröt mutató poénokkal játszi könnyedséggel teszi nevetségessé a korábbi videojáték-filmeket és sokszor saját magát is. Mégis, vagy tán épp emiatt maradandó élményt nyújt a téma iránt fogékony mozilátogatóknak.

Legnépszerűbb cikkeink