Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Valótlan számok a nyilvántartásban

Létrehozva:

Két izraeli kutató a világ országainak felének esetében összehasonlította a járvány előtti évek halálozási rátáját a járvány alatti halálesetek számával. Becslésük szerint legalább egymillió halálesetet nem számolnak bele a hivatalos adatokba – és ez csak tovább fog növekedni a többi ország megvizsgálásával.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatása szerint legalább egymillióval többen haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, mint amit a hivatalos adatok állítanak – írja a The Times of Israel. A világon eddig 4,22 millió koronavírus miatti halálesetet regisztráltak, de a kutatók szerint azért magasabb ez a szám, mert az autokrata rezsimek elferdíthették a valódi számokat, más országoknak pedig nem volt elég erőforrásuk a nyilvántartásra.

Az eLife című tudományos folyóiratban publikált tanulmányt Ariel Karlinsky, közgazdász és Dmitrij Kobak, statisztikus készítette. A két kutató a világ országainak felénél összehasonlította a járvány előtti évek halálozási rátáját a járvány alatti halálesetek számával. A becslésük szerint legalább egymillió halálesetet nem számolnak bele a hivatalos adatokba és ez csak tovább fog növekedni a többi ország megvizsgálásával.

A regisztrált koronavírus miatti halálesetek számát összevetették az összes halálozással és szerintük sok koronavírus miatt bekövetkezett halálesetet más kategóriákba soroltak a hatóságok egyes országokban. Például Oroszországban is ezt a jelenséget figyelték meg, ahol a hivatalos adatok szerint 110 ezren haltak meg eddig a koronavírus okozta szövődmények miatt, ugyanakkor összesen 500 ezerrel többen haltak meg a járvány alatt a járvány előtti évekhez képest.

A tanulmány szerint Belaruszban 390 koronavírus miatti halálesetet regisztráltak, de a valós számot a kutatók 5700 körülire teszik. Ugyanakkor a kutatók azt is hozzáteszik az eredményekhez, hogy a legtöbb fejlett országban kicsi az eltérés a becslés és a hivatalos adat között, valamint, hogy a járvány kezdetén a tesztelés még nem volt nagyon elterjedt, ami miatt elkerülhetetlen a statisztikai hiba. 

168.hu/ph

 (Kiemelt kép: RAPHAEL ALVES – MTI-EPA-EFE)

Legnépszerűbb cikkeink