Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Utolsó meccsén ért fel a csúcsra

Létrehozva:

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában, és öccse Lőrincz Viktor is döntőbe jutott Tokióban, mivel legyőzte Mohamed Metwallyt a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében.

A BHSE 34 éves versenyzője sikerével megkoronázta pályafutását, mert egy világ- és négy Európa-bajnoki cím után a pályafutásából hiányzó aranyérmet is begyűjtötte. Kilenc éve a londoni játékokon – még 66 kilósként – második lett.

A magyarok világklasszisa elszántan vonult be a Makuhari Rendezvényközpont csarnokába a kirgiz Akzsol Muhmadov elleni meccsére, a birkózó ugyanis már az olimpia előtt bejelentette: nem folytatja tovább, így tudhattuk, hogy az utolsó meccsére készül.

A mérkőzés eleinte kétszer is megakadt, mert összefejeltek a felek. Ezt követően viszont az ázsiai igazolta a félelmetes hírét, kifejezetten támadó szellemben folytatta a küzdelmet, így másfél perc után elsőként Lőrinczet intették meg (0-1).

A szünetet követően viszont Lőrincz alaposan meglepte Mahmudovot: jó ütemben nekirontott, és kitolta a szőnyegről (1-1). A döntetlen a később szerzett ponttal máris neki volt kedvezőbb, de nem hagyta az ellenfelét, akit így meg is intettek passzivitásért (2-1).

A hátralévő időben állásból teljesen esélytelen volt a kirgiz birkózó, Lőrincz Tamás pedig a magyar szakvezetés hangos visszaszámlálása mellett lett olimpiai bajnok.

A ceglédi születésű klasszis hosszú pályafutása legnagyobb győzelmét hatalmas csatakiáltással ünnepelte, majd összeborult az 1988-ban olimpiai bajnok Sike András szövetségi kapitánnyal.

A fiatalabbik fivér egy-egy könnyed és nehéz győzelem után, a négy között 0-2-ről fordítva 9-2-re verte a kétszeres Afrika-bajnok egyiptomi riválisát, így biztossá vált, hogy a testvérpár mindkét tagja dobogóra állhat a japán fővárosban.

Az első menetben egy óvatlan pillanatban Metwally berántotta Lőrincz karját, ezzel kibillentette a magyart az egyensúlyából és mögékerüléssel kétpontos előnyre tett szert. A BHSE 31 éves versenyzője azonban hátrányban is megőrizte a nyugalmát, folyamatosan ment előre, így a magyar birkózó még a pihenő előtt szépített (1-2).

Lőrincz a folytatásban egyre nagyobb energiával hajtotta az ellenfelét, és a.hajrára aztán be is érett a fárasztása: belépett az egyiptomi két lába közé és nyerserőből hátára döntötte riválisát (6-2).

Az ellenfél videózást kért, de a zsűri nem adott igazat neki (7-2). Innentől már kézben volt a mérkőzés, a 9-2-es végeredmény azzal alakult ki, hogy fejelésért két pontos intést kapott Metwally.

mti/ph

(Kiemelt kép: KEN SATOMI – THE YOMIURI SHIMBUN-AFP VIA EUROPRESS)

Legnépszerűbb cikkeink