Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Újabb magyar oknyomozó újságíró a Pegasus-listán

Létrehozva:

Bővült a Pegasus kémszoftverrel megfigyelt magyar újságírók névsora. A Direkt 36 információi szerint több mint hét hónapon keresztül, 2019 áprilisától az év novemberéig figyelték meg Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát. 

Készülékének vizsgálatát a Direkt36 és az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábjának segítségével azután hajtották végre, hogy Csikász telefonszáma is felbukkant a kémszoftvert kifejlesztő izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazó listán.

A vizsgálatok igazolták a feltételezéseket, tehát egyértelmű nyomokat találtak az újságíró telefonján a kémszoftver korábbi jelenlétére.

„Oknyomozó újságíró vagyok, aki leginkább az igazságszolgáltatással és bűnügyekkel foglalkozik” – mondta a Direkt36-nak Csikász, hozzátéve, hogy már a fent említett időszakot megelőzően is hallott arról, hogy a hatóságok megfigyelés alatt tartják. Az újságíró megfigyelésének idején az Átlátszó munkatársa volt, és európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről írt. (Csikász Brigitta később lapunk munkatársa volt.) Ezek olyan ügyek voltak, ahol az OLAF is vizsgálódott, a magyar hatóságok mégsem jártak el. Volt olyan, amely során Rogán Antallal kapcsolatban álló személyek, valamint Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosának érintettsége is előkerült. Csikász a naptárát átlapozva további összefüggésekre bukkant: három alkalommal is olyan napon törték fel a telefonját, amikor egy, a magánnyomozók tevékenységéről szóló cikk elkészítéséhez voltak találkozói.

A telefon vizsgálata során az is kiderült, hogy volt olyan, amikor Csikász telefonja ellen ugyanarról a Pegasushoz kötődő iMessage-fiókról indítottak támadást, mint Szabó András és Panyi Szabolcs, a Direkt36 munkatársainak telefonjainak esetében. Az is kiderült, hogy Csikász és Panyi telefonjainak megfigyelése egy nap különbséggel kezdődött 2019 áprilisának elején. „A forrásaim tisztában voltak azzal, hogy a munkám részben azzal jár, hogy megfigyelhetnek, lehallgathatnak embereket. És esetleg őket is” – mondta Csikász, aki szerint forrásai mindezek ellenére is kitartottak mellette. „Megtapasztaltam azt a pályafutásom során, hogy sok ember tiszteli a munkámat” – jegyezte meg.

„Börtön lesz ebből fiúk és lányok. Megérdemelten. Aztán majd meséltek egymásnak a polgári erkölcs felsőbbrendűségéről” – reagált Csikász Brigitta lehetséges megfigyelésének hírére Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc. „Filmekben úgy láttam, hogy kanállal a csöveket kell ütögetni. Kezdjétek megtanulni a technikát. Szükségetek lesz rá” – tette hozzá a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.

168.hu/ph

(Kiemelt kép: CSIKÁSZ BRIGITTA – FOTÓ | PESTI HÍRLAP ARCHÍV)

Legnépszerűbb cikkeink