Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Minden idők legjobbja

Létrehozva:

Az olimpiák történetének legjobb magyar vitorlázó eredményét érte el Berecz Zsombor, aki második lett finn dingi hajóosztályban a tokiói játékokon. Ez a magyar vitorlázás második ötkarikás érme, az elsőt a Detre testvérek szerezték, akik az 1980-as, moszkvai játékokon a harmadik helyen végeztek repülőhollandiban.

A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó tíz futam után a második helyen jutott be a dupla szorzós éremversenybe, ahol a legjobb tíz szerepelt. Berecz hátránya kilenc pont volt az éllovas és címvédő brit Giles Scott-tal szemben, előnye pedig két pont a harmadik spanyol Joan Cardona előtt.

A fővárostól egyórányira fekvő Enosima Jachtkikötőben ideális időjárás mellett szállhattak vízre a hajósok.

A rajt előtti nagy helyezkedésből Scott jött ki a legrosszabbul, mivel átcsúszott a vonalon, így újra kellett rajtolnia. Miután szétrázódott a mezőny, az ausztrál Jake Lilley és Berecz tisztán vezetett, viszont Scott is felkapaszkodott az üldözők közé. A bójavételnél az új-zélandi Junior Josh jött fel harmadiknak, Cardona hatodik, Scott hetedik volt.

A következő szakaszban Berecz egy ideig átvette a vezetést, de a fordulónál megint Lilley volt az első. Scott egy helyet előrelépett, Cardona viszont visszaesett a kilencedikre. A magyar hajós továbbra is remek tempóban haladt, ismét az élre tört, ausztrál ellenfelével előzgették egymást. Az utolsó szakaszra Berecz megint másodikként fordult, Scott tartotta hatodik helyét, ami neki aranyat jelentett.

Berecz nagy hajrát nyitott, megnyerte a futamot, innentől csak brit ellenfelére kellett figyelnie. Scott bejött negyediknek, ami számára címvédést, egyben magyar ezüstöt és spanyol bronzot jelentett. A dobogósok a vízbe ugorva, majd egy vitorláson összeölelkezve ünnepeltek.

Ez volt a hetedik magyar futamgyőzelem az olimpiák történetében, a második, amelyet Berecz szerzett.

Berecz Zsombor negyedik olimpiáján szerepelt, Pekingben és Londonban még Laser Standardban indult, utána ült át a nagyobb fizikai kihívást jelentő finn dingibe.

mti/ph

(Kiemelt kép: KOVÁCS TAMÁS – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink