Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lenyelik a teknősök a műanyagszemetet

Létrehozva:

Műanyagtöredékeket mutattak ki a kutatók az Ausztrália keleti és nyugati partvonala mentén kisodródott vagy véletlenül kifogott fiatal tengeri teknősök szervezetében – derült ki egy új tanulmányból.

A partokon kikelt kis teknősök az óceáni áramlatokkal utaznak és életük első éveit a nyílt vízen töltik. Ezekben az áramlatokban azonban nagy mennyiségű műanyaghulladék halmozódik fel, és mivel a teknősök a vízfelszín közelében táplálkoznak, nagy részük lenyeli a műanyagszemetet.

Az angliai Exeteri Egyetem, az ausztráliai Murdoch Egyetem és Queensland, valamint Nyugat-Ausztrália illetékes szervei olyan fiatal tengeri teknősöket – a nemrég kikelt példányoktól az 50 centiméter hosszú páncéllal rendelkezőkig – vizsgáltak, amelyeket partra vetett a víz, vagy véletlenül fogtak ki a halászok az ausztrál partoknál.

A kutatók öt tengeriteknősfaj – közönséges levesteknős, álcserepesteknős, közönséges cserepesteknős, olajzöld fattyúteknős, ausztrál levesteknős – 121 fiatal egyedét vizsgálták meg.

Ausztrália csendes-óceáni partvonala mentén a teknősök nagyobb százalékában találtak műanyagtöredékeket: a vizsgált álcserepesteknősök 86, a közönséges levesteknősök 83, az ausztrál levesteknősök 80, az olajzöld fattyúteknősök 29 százalékában. Az ország indiai-óceáni partvonalán ezzel szemben az ausztrál levesteknősök 28, az álcserepesteknősök 21 és a közönséges levesteknősök 9 százalékának szervezetében mutattak ki műanyagot. A közönséges cserepesteknősökben nem találtak műanyagot, ám ennek a fajnak csupán hét egyedét vizsgálták.

A kutatók szerint a csendes-óceáni teknősökben kimutatott műanyag javarészt kemény töredék volt, amely az ember által használt számtalan termékből származhat, míg az indiai-óceáni teknősökben döntően műanyagszálakat azonosítottak, amelyek feltehetőleg a halászatban használt kötelekből és hálókból származnak.

A teknősök által leggyakrabban lenyelt polimerek a polietilén és a polipropilén voltak mindkét óceánban.

„Ezeket a polimereket olyan széles körben alkalmazzák a műanyagtermékekben, hogy lehetetlen megállapítani az általunk talált töredékek forrásait” – mondta Emily Duncan, az Exeteri Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a nemrég kikelt teknősökben általában 5-10 milliméter hosszú műanyagdarabkákat találtak és ahogy az állatok nőttek, úgy egyre nagyobb töredékeket nyeltek le.

A szakember szerint a következő lépés annak megállapítása lesz, hogy a műanyagrészecskék lenyelése befolyásolja-e az állatok egészségét és túlélését, és ha igen, akkor milyen módon.

A tanulmány a Frontiers in Marine Science című folyóiratban jelent meg.

mti/ph

(Kiemelt kép: PAULO DE OLIVEIRA – BIOSPHOTO-AFP VIA EUROPRESS)

Legnépszerűbb cikkeink