Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Kerge őzek keresztezik az utakat

Létrehozva:

A fajfenntartási ösztön, a tomboló hormonok meggondolatlan cselekedetekre csábítják az őzeket. A vadászati védegylet arra kéri az autósokat, hogy nyár végén fokozott figyelemmel vezessenek az utakon. 

A 2019-2020-as vadászati évben 6734 nagyvadat ütöttek el Magyarországon, minden 100 ból 76 őz volt. Ez számokban, országosan 5142 őzgázolást jelent, amelynek közel 10 százaléka (522) Vas megyében történt, Pest megyében ez a szám 434, ami az összes eset 8 százaléka – derült ki az Országos Vadgazdálkodási Adattárból.

Az őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja, országos állományát 375 500-ra becsülik, nem meglepő tehát, ha a leggyakrabban ezek az állatok kerülnek az autók elé. Éves eloszlásban kiemelkedő a most is zajló, három-négyhetes üzekedési időszak, és ez augusztus közepéig ki is tart.

“Őznász idején a bakok űzik a sutákat, de egy másik bakot is elkergethetnek a territóriumukról.”

Ilyenkor az állatok sokkal óvatlanabbak, figyelmetlenebbek, mint általában. Ezért az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) azt kéri az autósoktól, hogy a szokásosnál is figyelmesebben vezessenek, mivel az állatok nappal is sokkal aktívabbak és gyakran keresztezik a közutakat, és hogy most csak a táblával jelezett útszakaszokon vezessenek óvatosabban.

“Ha rosszul belátható az út vagy rosszak a látási viszonyok, vezessünk lassabban! Fontos, hogy ha őzet láttunk átmenni az úton, mindenképp számítsunk rá, hogy egy másik is fogja követni. Ilyen esetben lassítsunk, dudáljunk. Ha az ütközés elkerülhetetlen, vészfékezzünk, ne rántsuk el a kormányt! Letérve az útról vagy átsodródva a szembesávba még nagyobb baj történhet. Ha az ütközés bekövetkezett, mindenképpen hívjuk a rendőrséget. A vadelütés közúti balesetnek minősül, így bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosultat – jellemzően vadásztársaságot – is értesíteni kell, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik.

Ha már megtörtént a baj, de szerencsésebben megúsztuk fontos tudni, hogy a kártérítésre a polgári törvénykönyv veszélyes üzemek találkozására vonatkozó előírásai vonatkoznak, azaz mind a gépjárművezető, mind a vadászatra jogosult felelősségét vizsgálni kell” – írta a védegylet.

De különleges trófeák esetében a vadászatra jogosultak kára akár többszörösen is meghaladhatja például egy autó á

ph

(Kiemelt kép: KOVÁCS ATTILA – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink