Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A rohanó idő rabjai

Létrehozva:

Míg M. Night Shyamalan Idő című, e héttől vetített thrillere horrorisztikus helyzetként mutatja be, mi történne, ha percenként éveket öregednénk, és a gyerekeink a szemünk láttára válnának aggastyánná, miközben egy eldugott strandon próbáljuk kiereszteni a covid alatt felgyűlt gőzt, az ausztrál Josh Lawson egy kedvesen romantikus feel-good történetet filmesített meg az okulásunkra, hogy ne hagyjuk, hogy az élet elszaladjon mellettünk. 

Sokkal inkább az utóbbi filmet ajánljuk olvasóink figyelmébe, már azért is, mert e sorok írója rég leszállt a Shyamalan rajongói vonatról, ami a mai napig robog, óriási várakozással körítve az egykori hollywoodi csodagyerek ígéretesen induló, majd kiszámíthatóan hatalmas csalódást okozó filmjeit. És mert ki akarna rekordsebességgel lebomló hullák mellett úszkálni a tengerben, ha ugyanezzel az erővel szembesülhetne akár élete nagy tévedéseivel is, egy leszbikus boszorkány átkának köszönhetően? 

A szerelem röviden főszereplője, a brit Rafe Spall nem egy Brad Pitt, nem is Hugh Grant szintű romantikus hős, de már a Dánia című (az HBO GO-n most is elérhető) remek angol vígjátékban is bizonyította, hogy el tud játszani egy szerethető, szimpatikus, vicces, érzékeny pasast, akivel egy életet le lehet élni. Csakhogy épp most bravúrosan szúr el mindent, amit egy kapcsolatban lehet, és mivel naponta egy évet öregszik, már csak az okozott károkkal szembesül. Miközben (még) nem tett semmi rosszat, pocsék férj és apa, emiatt lassacskán elveszíti a családját és a legjobb barátját is, és egyre inkább úgy fest, mint Tom Hanks a Számkivetettben.

A fordulópontot nem is az hozza el, hogy rádöbben, mekkora balfék, és végre újra találkozik az őt az esküvője előtt „megátkozó” nőszeméllyel, hanem hogy végre kezébe veszi az irányítást az élete fölött. Addig kényelmesebb volt mindet a munkájára, a főnökére, vagy a feleségére fogni, aki az ő jelenléte híján a döntéseket hozta a közös életükben, és nevelte a lányukat, akivel a férje még annyit se törődött, mint a kutyájukkal. Van hová fejlődnie, és a megható, hiperaktív happy end végül azt is megmutatja, hogy nem számít elveszetegett időnek, ha bénán is, de egy párkapcsolat javításán dolgozunk.

(A szerelem röviden, forgalmazza az ADS Service)

Bálint Orsolya

(Kiemelt kép: BROOK RUSHTON – A SZERELEM RÖVIDEN)

Legnépszerűbb cikkeink