Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Köszönjük, Cseh László!

Létrehozva:

Fotó: AFP / Attila Kisbenedek

Magyar idő szerint péntek hajnalban teljesítette pályafutása utolsó számát a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László Tokióban.

A 200 méter vegyes első két hosszán még másodikként fordult, de végül a hetedikként csapott célba. A 35 éves olimpikon visszavonulásával Magyarország egyik legnagyszerűbb sportembere búcsúzik.

„Ébredés után elérzékenyültem, jó értelemben megérintett, hogy utoljára ugrom medencébe. Jól éreztem magam, de azt sajnálom, hogy nem lett jobb az időm. Annak azért örülök, hogy javítottam egy helyet, elvégre nyolcadikként jutottam be” – értékelte az úszását a legendás sportoló. 

A tokiói játékok egyik magyar zászlóvivőjének ez volt az ötödik olimpiája, kiemelkedő pályafutását pedig többek között két világbajnoki cím és hat ötkarikás érem fémjelzi. Mégis, elmondása szerint A4-es lapnyi listát tudna írni arról, mit csinálna másképpen – példaként említette, hogy nem tudatosította kellően magában, mennyi sikert ért el. „Azt sulykolták belém, hogy ha jó vagyok, az természetes, ha rossz, akkor az az én hibám” – mondta az „örök elégedetlen” úszó. „Az elmúlt években sokat dolgoztunk ezen és bár most is elégedetlen vagyok az időmmel, tudok közben mosolyogni” – tette hozzá.

„Azt viszem haza magammal Tokióból, hogy nyugodtan hagyhatom abba az úszást. Otthon a tévé előtt biztosan mérgelődnék, hogy »ilyen időt én is tudtam volna úszni«, és ez végigkísérte volna az életemet. Így viszont itt le tudtam zárni a pályafutásomat. Mindenkinek ilyen szép befejezést kívánok” – fogalmazott Cseh László.

A világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka negyedik lett, így lemaradt a dobogóról a 200 méter pillangó csütörtöki döntőjében. Az UTE 28 éves versenyzője szokásához híven a táv első felében még a középmezőnyben tempózott, majd a második 100-on ritmust váltott és egyre feljebb tört. A végül olimpiai csúccsal diadalmaskodó kínai Csang Jü-fejt nem volt esélye befogni, de a többi riválisát egyre jobban megközelítette, végül azonban két amerikai ellenfelét sem érte utol, így negyedikként csapott a célba.

Telegdy Ádám ötödik lett 200 méteres hátúszásban. A Kőbánya SC versenyzője pénteken is remekül úszott, a dobogóra azonban nem volt esélye a győztes orosz Jevgenyij Rilov, a címvédőként indult amerikai Ryan Murphy, illetve a brit Luke Greenbank mellett.

Burián Katalin lemaradt a döntőről 200 méteres hátúszásban. A BVSC versenyzője sokáig jól tartotta magát, a hajrára azonban elfáradt és ötödikként csapott a célba, összesítésben pedig tizedik lett.

Milák Kristóf könnyedén, a második legjobb idővel jutott a pénteki elődöntőből a szombati fináléba 100 méter pillangón, míg a szám másik magyar indulója, Szabó Szebasztián 14. lett.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink