Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Olthatják a kisgyerekeket Izraelben

Létrehozva:

Fotó: AFP / Jack Guez

Különleges esetekben már az 5 és 11 év közötti gyerekek is megkaphatják az új típusú koronavírus elleni védőoltást Izraelben.

Az új szabályok értelmében azok az 5 évnél idősebb gyerekek kaphatják meg a vakcinát, akiknél fennáll a veszélye annak, hogy súlyosan megbetegszenek vagy meghalnak, ha elkapják a vírust. Kockázati tényező többek között a túlsúly, a tüdő- vagy szívprobléma. Az egészségbiztosítóknak megküldött emlékeztetőben az izraeli egészségügyi minisztérium azt írta, hogy az 5 évesnél idősebbek oltására nem indul átfogó kampány, és a tervek szerint alacsonyan tartják a beoltható gyerekek számát ebben a korosztályban. Jelenleg azonban a 9 évesnél fiatalabbak körében terjed leginkább a koronavírus, az összes érintett 10 százaléka ebben a korosztályban van.

Az erősebben fertőző vírusváltozat terjedésével a hét elején 2123 új vírushordozót szűrtek ki és regisztráltak az országban, az elvégzett tesztek 2,32 százaléka bizonyult pozitívnak. Az újonnan azonosítottak 57,22 százaléka már beoltott volt. A frissen lajstromozottak tíz százaléka külföldről tért vissza, a legtöbben Törökországból és Görögországból. A kórházakban 238 embert ápolnak a fertőzés szövődményeivel, közülük 138 súlyos beteg, 26 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak. Az egészségügyi minisztérium igazgatója és a kórházak vezetői kedden értekezletet tartanak az egyre több beteg ellátásáról, újabb „koronaosztályok” megnyitásáról a kórházakban.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink