Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Modern művészetek iráni szentélye

Létrehozva:

Az iráni múzeum látványterve | Forrás: Milad Eshtiyaghi Studio

Teheránba álmodta meg a világ legmodernebb kortárs művészeti múzeumát Milad Eshtiyaghi iráni tervező, futurisztikus technológiákkal ötvözve az iszlám és az iráni művészet megőrzésének célját.

Az Instagramon komoly követőtáborral rendelkező, világszerte keresett fiatal iráni építész híres merész minimalista és fenntartható épületeiről, amik túllépnek a geometria korlátain, éles szögeket kombinálnak áramvonalasan hullámzó felületekkel, formájuk semmilyen eddigi épülethez nem hasonlítható. Tervezett már meredek hegyoldalra, szakadék fölé kinyúló, üvegteraszos házat Kaliforniába, egy fenyőerdő fáit körbeölelő ikerházat Litvániába, 19-emeletes, fákkal borított zöld lakóházat az indiai Bombaybe és alakjában a tenger kicsúcsosodó hullámát idéző hétvégi házat egy norvég fjordba, amiket lehetetlennek tűnő szerkezetük ellenére meg is valósított. 

Mivel hazájában a modern és kortárs műalkotásoknak alig van kiállítótere, ezek szinte ismeretlenek iráni honfitársai számára, ám egy új, külsőre is figyelemfelkeltő múzeumépület csak fokozhatná az érdeklődést ezek iránt. Ezért is álmodta meg digitális formában saját múzeum-látványtervét, ami a laikusokat és az építész kollégákat egyaránt lenyűgözte, több tervezői díjra is jelölték.

A modern múzeumok általában igyekeznek szédítő építészeti megoldásaikban túltenni még a bennük őrzött műalkotások különlegességén is. A Teheráni Modern Művészetek Múzeumának koncepciója ezek közül is kiemelkedik bámulatos újdonságaival, mint a fűsávokkal fedett, hullámos tetőszerkezet, ami nem csak árnyékolja és hűti az épületet, teljesen beolvasztja a múzeum absztrakt architektúráját természetes környezetébe. A hanghullámokat idéző formájú zöld tetőn akár pihenni és piknikezni is lehet, ami újabb közösségi funkciót kínál a látogatóknak. 

A bejáraton belépve hatalmas, kerek ablakain rengeteg napfényt beengedő aula fogadja az ide érkezőket. A múzeum fő tornya a kiállítóterek fölé magasodik, ide kacskaringós, egymásba érő lépcsőkön lehet feljutni. Valamennyi terem a legmodernebb technológiákkal és multimédiás eszközökkel felszerelt, excentrikus környezetet teremtve a bennük kiállított alkotások számára. 

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink